Liga prvaka
21

Trenutak istine u Zagrebu i Beogradu, Dinamo i Zvezda igraju za ponos Balkana

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mečevima u grupama A, B, C i D nastavlja se takmičenje u Ligi prvaka, a najzanimljivije će biti u Zagrebu gdje Dinamo dočekuje Šahtar i u Beogradu gdje će Crvena zvezda ugostiti Tottenham.

U terminu od 18:55 standardno se igraju dvije utakmice, a sastaju se Bayern i Olympiakos te Lokomotiv iz Moskve i Juventus.

Bayern će ovaj meč igrati bez glavnog trenera s obzirom na to da su u nedjelju uručili otkaz Niki Kovaču pa će biti zanimljivo vidjeti reakciju tima i kako će se aktuelni njemački prvak ponašati u meču u kojem eventualnom pobjedom mogu osigurati plasman u narednu fazu Lige prvaka.

Prolaz u narednu fazu može osigurati i Juventus koji će kao gost igrati protiv Lokomotive u Moskvi, a Stara dama nakon prva tri kola ima sedam bodova u grupi D, koliko ima i Atletico Madrid. Atletico će u ovoj grupi igrati protiv Bayera u Leverkusenu i također s osvojena tri boda mogu dva kola prije kraja potvrditi prolazak u osminu finala Lige prvaka.

Dinamo će u Zagrebu na svom Maksimiru dočekati ukrajinski Šahtar i ova utakmica je u susjednoj Hrvatskoj okarakterisana kao "historijska" za Modre. Nakon tri odigrana kola Dinamo ima četiri boda, koliko ima i Šahtar, pa bi upravo ovaj meč mogao biti odlučujući kada je riječ o imenu kluba koji će proći u osminu finala Lige prvaka.

U Zagrebu vlada veliko interesovanje za ovaj meč i svi s nestrpljenjem očekuju da izabranici Nenada Bjelice istrče na teren, a nakon što su u prvom kolu grupne faze pobijedili Atalantu 4:0 šanse Dinama za historijski plasman u osminu finala Lige prvaka postale su i više nego realne. Prvi meč ovih dviju ekipa završen je rezultatom 2:2. U drugom meču ove grupe Atalanta će u Bergamu dočekati Manchester City.

Izuzetno zanimljivo će biti i u Beogradu gdje će Crvena zvezda na stadionu Rajko Mitić dočekati Tottenham i s eventualnom pobjedom također bi značajno povećali svoje šanse da u 2020. godini igraju nokaut fazu Lige prvaka.

Najveću nadu pred meč protiv Tottenhama domaći tim polaže u prošlogodišnju pobjedu protiv Liverpoola rezultatom 2:0 vjerujući da istu igru i rezultat, nakon prvaka Evrope, mogu ponoviti i protiv viceprvaka. Tottenham je trenutno drugoplasirani u grupi B sa četiri boda, dok Crvena zvezda ima tri boda.

Prolazak u osminu finala večeras bi trebao osigurati i PSG koji će na svom terenu dočekati Club Brugge, dok će u drugom susretu ove grupe Real Madrid dočekati Galatasaray na svom Santiago Bernabeuu. PSG je prvi sa devet bodova, Real drugi sa četiri, Club Brugge ima dva boda, a Galatasaray samo jedan.

Raspored utakmica:

18:55h

Bayern - Olympiakos Lokomotiv - Juventus

21:00h

Atalanta - Manchester City Dinamo - Šahtar Crvena Zvezda - Tottenham Real Madrid - Galatasaray PSG - Club Brugge Bayer - Atletico Madrid