Ko će doći u Madrid?
28

Traži se Modrićev nasljednik: Ovih 5 igrača moglo bi zamijeniti Realovog čarobnjaka

DP
Luka Modrić (Foto: EPA-EFE)
Luka Modrić (Foto: EPA-EFE)
Postoji velika vjerovatnoća da Luka Modrić tokom ljeta promijeni sredinu i napusti redove madridskog Reala.

Jedan od najboljih nogometaša Real Madrida i osvajač Zlatne lopte za 2018. ima ugovor do iduće godine, a još uvijek nije odlučio hoće li ostati u klubu. Španski mediji sve češće govore da bi Luka Modrić mogao napustiti ekipu po završetku sezone.

Tokom posljednjih osam sezona Modrić je s Realom osvojio četiri Lige prvaka, četiri Svjetska klupska prvenstva, titulu u Primeri i Kup Kralja. S velikim klupskim uspjesima došla su i individualna priznanja - Zlatna lopta, FIFA nogometaš godine, nagrada UEFA-e za nogometaša godine i Zlatna lopta na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018.

Bivši prvotimac Tottenhama i Dinama nastupio je 332 puta u dresu Real Madrida. Postigao je 22 gola, a s 52 asistencije krčio put kluba do vanserijskih uspjeha. Igra kapitena Hrvatske godinama je na visokom nivou, što ga je učinilo jednim od najpopularnijih nogometaša svijeta. Modrić je s 34 godine na vrhuncu svoje karijere. Postoje šanse da uskoro promijeni klub, kako bi prepustio mjesto mlađima i okončao karijeru na nekoj drugoj destinaciji.

Zinedine Zidane će u tom slučaju morati pronaći Modrićevog nasljednika, a potencijalno rješenje moglo bi se naći među ovim igračima.

Dani Ceballos

Trenutno je na posudbi u Arsenalu, a po završetku aktuelne sezone očekuje se njegov povratak u Madrid. Pozitivan utjecaj na igru Arsenala vidio se odmah poslije dolaska u klub, da bi vrlo brzo upao u kontra ritam. Poslije dolaska Mikela Artete na mjesto trenera ekipe iz Londona, dobio je priliku ponovo pokazati svoje umijeće.

Ceballosa krasi zavidna tehnika koja se ogleda u kontroli lopte, preciznom dodavanju i driblingu. Nisko težište mu pomaže zadržati posjed usprkos pritisku protivnika, diktira ritam napada i tačnim dodavanjem promijeni stranu napada svoje ekipe. Talent 23-godišnjaka nije mogao proći neopaženo, a zamjerke struke vezane su za njegovu neodlučnost. U Arsenalu je bio neprimjetan na mnogim mečevima tokom sezone, ali posljednjih nekoliko utakmica pokazuje napredak.

Ceballos s Xhakom i Ozilom čini trio na sredini terena. Iako bi se možda bolje snašao na poziciji iza napadača koju zauzima Ozil, Arteta ga je stavio na poziciju središnjeg veznog, odakle dirigira napadima Arsenala. Brzina, izdržljivost i upornost pomažu mu kvariti akcije protivnika i započinjati kontre Arsenala.

Ako bi se priključio Zidaneovom timu, vjerovatno bi zauzeo mjesto ispred odbrambenog veznog igrača, gdje bi čitanjem igre zadao probleme protivniku, a napadače povezao s ostatkom ekipe. Ako Ceballos nastavi dobre nastupe, može se očekivati da će biti u najužoj konkurenciji za nasljednika Luke Modrića.

Marcelo Brozović

Luka Modrić bi vjerovatno bio sretan kad bi ga u Realu naslijedio saigrač iz reprezentacije Marcelo Brozović. Riječ je o važnom igraču milanskog Intera koji pokušava okončati dinastiju Juventusa. Postigao je tri gola i pet asistencija u svim takmičenjima ove sezone. Prije dvije sezone zabilježio je četiri pogotka i devet asistencija u Seriji A, što dovoljno govori o njegovoj snalažljivosti na dijelu terena koji pripada protivniku.

Veznog nogometaša Intera i Hrvatske uspoređuju s Frankom Lampardom zbog solo prodora, pregleda igre, golgeterskih sposobnosti i radne etike. Osim spomenutih kvaliteta, Brozović je poznat po velikoj borbenosti, kvarenju igre protivnika i trčanju bez lopte. Bez obzira na to igra li na mjestu kreatora igre i djeluje kao bočni vezni igrač, Brozović se trudi ostaviti trag na svakom nastupu.

Zanimljivo je da hrvatski reprezentativac nije naišao na toplu dobrodošlicu u Milanu. Odnos s navijačima bio je zategnut, a često su ga ismijavali zbog ponašanja izvan terena i nezrelih postupaka.

Međutim, Brozović se trudio popraviti nedostatke u igri i uspio je napredovati pod nadzorom trenera Luciana Spallettija. Taj trend se nastavio i u eri Antonija Contea. Real Madridu bi itekako značilo prisustvo iskusnog igrača kakav je Brozović, jer bi svojim osobinama lidera na sredini terena bio dostojna zamjena Modriću.

Marco Verratti

Vezni nogometaš PSG-a godinama slovi za jednog od najboljih na svojoj poziciji. Oštra konkurencija u prebogatom klubu iz Pariza spriječila ga je potvrditi svoje kvalitete. Iako je postao nezamjenjiv u ekipi, prisustvo Neymara, Mbappea, Ibrahimovića, Cavanija i Di Marije bacilo je Italijana u drugi plan.

Njegove igre često su prolazile nezapaženo, jer su sve oči uprte u neku od superzvijezda PSG-a. Prelazak u Real Madrid bio bi idealan scenarij za 27-godišnjeg nogometaša koji još uvijek ima što reći u svojoj karijeri. Brzina, okretljivost i preciznost čine ga jednim od najboljih igrača na poziciji zadnjeg veznog. Pregled igre, brze reakcije, dribling i borbenost su kvaliteti zbog kojih se sve češće spominje kao dostojna zamjena zvijezdi Reala.

Dugim dijagonalama i kratkim dodavanjima kreira ubojite transformacije iz odbrane u napad, protiv kojih većina vrhunskih ekipa u Evropi nema odgovor. Spretnost na sredini terena i pregled igre daju dodatno samopouzdanje saigračima, koji bez mnogo razmišljanja o odbrani gola hitaju prema šesnaestercu protivnika.

Verratti je tokom boravka u Paris Saint-Germainu osvojio sve trofeje u domaćoj konkurenciji. Izgleda da bi morao promijeniti sredinu, ako želi jednog dana podići trofej namijenjen osvajaču Lige prvaka. Florentino Perez će sigurno razmisliti o njemu, kada bude tražio Modrićevog nasljednika.

Martin Odegaard

Navijači Real Madrida priželjkuju da Zinedine Zidane narednog ljeta konačno pruži priliku talentiranom veznom igraču. Norvežanin Martin Odegaard je sa sedam golova i osam asistencija u svim natjecanjima zablistao na posudbi u Real Sociedadu.

Odegaard je još kao tinejdžer stigao na Bernabeu, ali je za tim iz Madrida zabilježio samo jedan nastup. Kalio se na posudbama u Heerenveenu i Vitesseu, a raskošan talent pokazao je u klubu sa sjevera Španjolske. Tek mu je 21 godina i već je zabilježio 20 nastupa kako kapetan reprezentacije Norveške. Uskoro ga s reprezentacijom očekuju odlučujuće utakmice na završnom turniru Lige nacije za plasman na Evropsko prvenstvo.

Real Madrid na sredini terena ima veoma darovite igrače kao što su Vinicius Jr, Rodrygo i Federico Valverde. Međutim, mnogi će reći da Odegaard nije bio miljenik sreće prilikom izbora. U ekipi Real Sociedada odlično se snalazio i na poziciji napadača, ali bi kod Zidanea morao pokazati kreativne sposobnosti vrhunskog veznog igrača.

Budući da Casemiro i Valverde ispunjavaju značajan broj defenzivnih zadataka, Odegaard  bi morao zapovijedati ekipom, zapošljavati napadače i stvarati dobre prilike. Povratak Odegaarda u tim Real Madrida bila bi šansa da dokaže zašto je kao vrlo mlad igrač privukao pažnju kraljevskog kluba.

Paul Pogba

Među igračima koji bi mogli zamijeniti Luku Modrića nalazi se i Paul Pogba. Nogometaš Manchester Uniteda je na izlaznim vratima kluba, zbog sezone koja je ispresijecana brojnim ozljedama. Pogba je usprkos zdravstvenim problemima jedan od najboljih veznih igrača svijeta, pa bi prelazak u redove kraljevskog kluba mogao donijeti preokret u njegovoj karijeri, piše Sportskeeda.

Reprezentativac Francuske se potpuno afirmirao u Juventusu, a potvrda je stigla transferom u Manchester United vrijednim 105 miliona eura. Međutim, često je bio na meti kritika engleske javnosti, prije svega zbog događanja izvan terena. Za četiri godine postigao je 31 gol uz isto toliko asistencija u svim natjecanjima. Promijenio je nekoliko pozicija u timu.

Iako se mnogo pričalo o njegovim gafovima, Pogba je tokom karijere osvojio četiri naslova Serie A, dva Kupa Italije, Liga kup u Engleskoj i trofej Evropske lige. Bio je jedan od glavnih igrača na Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji. Ovog ljeta će s reprezentacijom pokušati osvojiti titulu prvaka Evrope koja je izmaknula 2016. godine.

Pogba je jedan od boljih veznih igrača zbog sposobnosti da diktira napad ekipe, defenzivnih karakteristika, kreativnih sposobnosti i sigurne realizacije. Svestranost i prilagodljivost čine ga podjednako opasnim bez obzira na to igra li na poziciji centralnog veznog ili iza napadača.

Budući da bi Real Madrid narednog ljeta mogao ostati i bez Tonija Kroosa, Pogba bi se lako mogao naći u ekipi Zinedinea Zidanea.