Legendarna družina
52

Transfermarkt objavio Džekino impresivno dostignuće uz riječi: Kakav fenomenalan napadač!

D. P.
Džeko je ušao u legendarno društvo (Foto: Transfermarkt)
Džeko je ušao u legendarno društvo (Foto: Transfermarkt)
Najuglednija i najpopularnija stranica za nogometne transfere i informacije o igračima Transfermarkt objavila je podatak o Edinu Džeki nakon sjajnog nastupa u polufinalu Lige prvaka.

Džeko je u pobjedi nad Milanom (2:0) postigao gol i tako ušao u historiju po nekoliko statističkih parametara. Jedan od najimpresivnijih podataka je to što je kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine postao šesti najstariji strijelac u historiji Lige prvaka.

Tako se naš Dijamant pridružio velikim imenima poput Cristiana Ronalda, Paola Maldinija, Laurenta Blanca, Luke Modrića, Filippa Inzaghija i Francesca Tottija među 10 najstarijih strijelaca u historiji Lige prvaka.

Njegov gol protiv Milana postignut je s 37 godina, jednim mjesecom i 23 dana. To ga svrstava na šesto mjesto najstarijih strijelaca svih vremena u ovom elitnom takmičenju, a na prvom mjestu je Francesco Totti koji je u trenutku postizanja gola za Romu imao 38 godina, jedan mjesec i 29 dana.

"Edin Džeko postaje sve bolji s godinama. Kakav fenomenalan napadač!", stoji u opisu grafike na Transfermarktu.

Podsjetimo, Džeko je postao i drugi najstariji strijelac u historiji polufinala Lige prvaka, odmah iza legendarnog Giggsa. No, ono najvažnije, poveo je svoj tim ka finalu Lige prvaka.