Nogomet
7

Toure, Lampard i Clichy donijeli pobjedu Manchester Cityju protiv Southamptona

Piše: D. B.
Ekipa Manchester Cityja (Foto: EPA)
Ekipa Manchester Cityja (Foto: EPA)
U 13. kolu engleske Premierlige Southampton je ugostio Manchester City. Građani su pobijedili rezultatom 3:0.

Prvu veliku priliku na utakmici propustio je nogometaš Southamptona Steven Davis, koji je nakon odbijene lopte šutirao ka golu Cityja. Golman Građana Joe Hart je odbranio njegov udarac.

Devet minuta kasnije je na drugoj strani zaprijetio Stevan Jovetić. Crnogorski internacionalac je pronašao prostor i šutirao prema golu domaćih, ali je na visini zadatka bio golman Southamptona Fraser Forster.

Igrala se 34. minuta kada je glavom udarac ka golu Cityja uputio Graziano Pelle, no, lopta je završila pored gola. To je bilo sve vrijedno pomena u prvom poluvremenu.

Na otvaranju drugog poluvremena, tačnije u 51. minuti, poveli su gosti golom Yaye Tourea, koji je s ruba šesnaesterca pogodio mrežu domaćih. Asistenciju je upisao Sergio Aguero.

Nova prilika za goste se ukazala u 69. minuti utakmice, nakon kornera je udarac ka golu domaćih uputio Sergio Aguero, ali promjene rezultata nije bilo. Više sreće nije imao ni njegov saigrač Jesus Navas, čiji je udarac završio nekoliko centimetara pored lijeve stative gola domaćih.

U 74. minuti su Građani ostali bez Eliaquima Mangale, koji je dobio drugi žuti, odnosno crveni karton. No, to nije zaustavilo nogometaše Cityja. Frank Lampard je u 80. minuti povisio vodstvo Građana na 2:0.

Ipak, to nije bilo sve. Sergio Aguero je u 84. minuti propustio dobru priliku, a onda je u 88. nakon sjajnog napada asistirao Gaelu Clichyju, koji je zatresao mrežu Southamptona i postavio konačnih 3:0 za City. Građani su drugi an tabeli sa 27, a Southampton treći sa 26 bodova. Prvoplasirani Chelsea ima 33 boda.

Bh. reprezentativac Edin Džeko se još uvijek oporavlja od povrede, a njegov povratak na teren se očekuje za nekoliko dana.