{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tottenham od 2012. u majicama koje će mjeriti iscrpljenost igrača

T
13.3.2011. u 18:38
0
19
Tottenham od 2012. u majicama koje će mjeriti iscrpljenost igrača
0
Tottenham od 2012. u majicama koje će mjeriti iscrpljenost igrača
Igrači Tottenhama, s početkom sezone 2012/2013 nosit će dres s integrisanom kompjuterskom tehnologijom zbog koje će televizijski gledatelji moći pratiti stepen njegove tjelesne iscrpljenosti.
Londonski je nogometni klub potpisao petogodišnji ugovor s američkom kompanijom Under Armour (Ispod štita). Ista je patentirala tehnološki sistem pod imenom "E39".

Klupske majice u kojima će Tottenhamovi nogometaši igrati tada će biti opremljene senzorima koji će imati sposobnost otkrivati igračevu tjelesnu temperaturu, otkucaje srca, frekvenciju disanja i ubrzanje. Sisitem će u prvoj fazi korištenja biti namijenjen trenerskom stožeru kluba, čiji će članovi time pred sobom imati egzaktan uvid u fizičko stanje igrača na terenu, ali ga proizvođač ubrzo namjerava komercijalizovati u vidu televizijske ponude širokom gledateljstvu, koje će tako iz vlastitih domova uočavati iscrpljenost i tempo trošenja energetskih zaliha nogometaša na travnjaku.

Britanski mediji pišu da je tvrtka iz Baltimorea za ugovor Tottenhamu isplatila 10 miliona funti. Saradnja bi trebala početi s početkom sezone 2012/2013.

Višestruku isplativost projekta koji će televizijskom gledateljstvu u bilo kojem trenutku pružati mogućnostt uvida u stvarno psihofizičko stanje igrača, pojasnio je za Daily Telegraph izvršni dopredsjednik Under Armoura Mark Dowley.

"Ovim sistemom možemo metrički izraziti što se događa u tijelu igrača koji izvodi 11-erac pred 60.000 ljudi. Možete pratiti ritam otkucaja njegovog srca dok se priprema ili uzima zalet za kazneni udarac. Po prvi put bit će moguće zaviriti unutar kože sportaša koji se takmiči. Ne moram, vjerujem, objašnjavati koliko će time sportski prijenosi dobiti na dramatičnosti", rekao je Dowley dodavši:

"Na osnovu parametara tog sistema vrlo će se jasno moći utvrditi koji je sportaš najbolje pripremljen, tokom pojedine utakmice i uopće tokom određenog vremena ili čitave sezone. Menadžerima će taj sistem također jasno govoriti kojeg igrača izvaditi iz igre zato što se potrošio.

Dowley je uvjeren da će njegov proizvod izazvati interes svih klubova u Premierligi. Zamorci će, međutim, biti igrači Tottehama.

Nakon toga, prvog koraka, Dowley očekuje pokretanje pregovora s vodstvom Premierlige, koja bi novi proizvod kao dodanu vrijednost uključila u poslovne odnose s nositeljima televizijskih prava.

Pitanje je što će o svemu reći i Međunarodna nogometna federacija (FIFA), koja bi korištenje revolucionarnih majica, barem u početku, mogla ograničiti na Tottenhamove treninge.

Tehnologija je inače razvijena u suradnji Under Armoura i softverske kompanije Zephyr, koja sličnim proizvodima opskrbljuje američku vojsku.

Prvi je put sustav E39 predstavljen prošlog mjeseca na jednom skautskom programu NFL-lige u Indidanapolisu. Gledatelji koji su uživo pratili trening igrača američkog nogometa bili su oduševljeni proizvodom.

U Under Armouru, čije vodstvo naslućuje također da će vojska navijača nogometnih klubova diljem svijeta htjeti kupiti novi hi-tech-dres svoje omiljene ekipe, vjeruju da je njihovu tehnologiju moguće koristiti u bilo kojem sportu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koji nogometni klub iz BiH će najdalje proći u evropskim takmičenjima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: