Nogomet
2

Tomić: Sarajevo je u prednosti, ali na Koševo dolazimo po pobjedu i polufinale

Piše: D. B.
Tomislav Tomić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Tomislav Tomić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sinoćnji derbi između Željezničara i Sarajeva na Grbavici u prvoj utakmici četvrtfinala Kupa BiH u potpunosti je opravdao očekivanja. Bilo je trke, borbe, zalaganja i neizvjesnosti, a pala su i dva gola, po jedan na obje strane. Iako rezultat 1:1 odgovara Sarajevu, nogometaš Plavih Tomislav Tomić vjeruje u prolaz u polufinale.

Tomić je u razgovoru za portal Klix.ba ocijenio derbi odličnom ocjenom.

"Što se tiče same utakmice, mislim da je publika mogla uživati. Bilo je šansi, dobre igre i sjajnog navijanja, tako da smatram da je napokon odigran odličan derbi, što je nedostajalo gradu Sarajevu. Bilo je mnogo prilika, vatre na obje strane, kako na terenu, tako i na tribinama", izjavio je Tomić.

Željezničar je vrhunski odigrao prvo poluvrijeme i u potpunosti nadigrao vječitog rivala. Mogli su Plavi lako do barem dva ili tri gola, no, samo je jedna lopta završila u mreži Sarajeva.

"Bolje smo otvorili utakmicu i postigli gol na vrijeme. Nakon toga smo imali dvije ili tri odlične šanse da napravimo i veću razliku i tako utakmicu riješimo već u prvom poluvremenu, ali je nedostajalo koncentracije u završnici", rekao je ponajbolji igrač Željezničara.

U nastavku utakmice kao da je na teren izašla druga ekipa Sarajva, koja je zaigrala mnogo bolje u odnosu na prvo poluvrijeme.

"Veoma rano smo primili pogodak u drugom poluvremenu i to je psihološki dosta utjecalo na nas. Znali smo da je ekipa Sarajeva spremnija od nas, što je se i vidjelo na terenu kako je utakmica odmicala. Mislim da je protivnik zaslužio pogodak i to je vjerovatno najrealniji rezultat. Ipak, da je Jamak iskoristio svoju priliku, stvari bi se drugačije odvijale, ali, šta je tu je. Bitno je da je derbi ispunio očekivanja i vratio vjeru u bh. nogomet", kazao je Tomić.

Putnik u polufinale Kupa BiH će biti odlučen u revanšu na Koševu.

"Sigurno je da na Koševo dolazimo puno spemniji. Nekoliko naših igrača je na Grbavici bilo na 50 posto snage, neki su bili i povrijeđeni, ali vjerujem da na Koševu možemo do gola i prolaza u polufinale. Mislim da su nam šanse za prolaz velike. Sarajevo je u blagoj prednosti zbog postignutog gola, ali mi dolazimo po pobjedu i polufinale", jasan je bio Tomić.