Zbog prijedloga o zabrani stajanja
4

Tihi protest navijača na stadionima širom Njemačke

SRNA
Njemački fudbalski navijači stupili su u tihi protest na utakmicama širom zemlje povodom kontroverznog prijedloga o zabrani stajanja na tribinama i ograničavanju dostupnosti karata.

Prvi talas navijačkog protesta održan je na utakmicama prve i druge lige zbog prijedloga koji je Fudbalski savez Njemačke sastavio da bi se poboljšala sigurnost na stadionima.

Tišina je bila najupadljivija na četiri utakmice vodećih ekipa prve lige, u Dortmundu, Hanoveru, Hamburgu i Frankfurtu. Navijači su ćutali tokom prvih 12 minuta i 12 sekundi na svakom meču, prenio je AFP.

Po isteku tog vremena, tribine su eksplodirale u navijanju i mahanju zastavama. Organizatori navijačke akcije planiraju da se ova predstava ponovi na svim utakmicama u zemlji sljedećeg vikenda.

Kapiten Borussije Dortmund Sebastian Kehl izjavio je da je bilo "neobično" igrati u tišini iako je njegov tim prodao 80.000 karata za utakmicu protiv Fortune Dusseldorf, koja je završena rezultatom 1-1.

Navijači su odabrali simbolično vrijeme od 12 minuta i 12 sekundi, pošto će klubovi 12. decembra glasati o prijedlogu fudbalskog saveza.

Pod parolom "Nema glasova, nema atmosfere", rivalske navijačke grupe koje podržavaju 36 timova prve dvije lige ujedinili su se u ovoj kampanji.

Predloženo je da navijači gostujućeg tima ubuduće mogu da kupe pet umjesto 10 odsto karata za utakmicu i da se ukinu dijelovi tribina za stajanje.