Uputio oštre kritike
35

Thuram: Svaki crnac se treba suprotstaviti osobama kao što je Bonucci

Klix.ba
Lilian Thuram (Foto: EPA-EFE)
Lilian Thuram (Foto: EPA-EFE)
Bivši defanzivac Juventusa Lilian Thuram je kritikovao aktuelnog igrača Stare dame Leonarda Bonuccija zbog njegovih komentara da je saigrač Moise Kean djelomično odgovoran što je bio meta rasističkih povika Cagliarijevih navijača.

Kean je bio izložen rasističkim povicima navijača Cagliarija na Sardegna Areni u utorak, pred kojim je proslavio svoj pogodak. Nakon utakmice je Bonucci rekao da je krivica podjednaka između navijača i Keana, a naknadno je dodao da osuđuje sve oblike rasizma i diskriminacije.

Međutim, Thuram vjeruje da je Bonuccijeva reakcija jednako štetna kao i zlostavljanje Keana s tribina.

"Keanov saigrač je rekao da Kean zaslužuje te povike i da navijači mogu nastaviti. Bonucci nije glup, njegovi komentari su jednostavno sramotni. Mi se moramo složiti kada je riječ o rasizmu. Kean treba biti ponosan i svaki crnac se treba suprotstaviti osobama kao što je Bonucci", izjavio je Thuram.

On je osudio i nedostatak reakcija nogometnih zvaničnika te je naveo da će se uvrede nastaviti ako ne bude oštrije akcije.

"Da li je sudija prekinuo utakmicu? Da li je nešto urađeno? Puni smo licemjerja. Ovo se događa godinama, svi kažu da će naredni put prekinuti utakmicu, a to se ne događa. Jasno je da nogometne zvaničnike nije briga. Ako im zaista smeta, onda bi utakmica bila prekinuta, vjerujte mi. Timovi bi napustili teren i mi bismo pronašli rješenje", dodao je Francuz.

Thuram je naglasio da rasizam nije problem samo u Seriji A, nego i širom svijeta.

"Nemojte se zavaravati. Ovo je uočljivije na italijanskim stadionima, ali problem rasizma nije ograničen samo na Italiju. Raheem Sterling je imao problema izvan Italije", završio je Thuram.