The Sun
0

Terryja će gubitak trake koštati oko 20 miliona funti

Totalsport
John Terry (Foto: AFP/File)
John Terry (Foto: AFP/File)
Britanski tabloid The Sun kalkuliše da će zbog ljubavnog skandala i gubitka statusa kapitena engleske nogometne reprezentacije John Terry u sljedeće četiri godine ostati uskraćen za iznos od 20 miliona funti.

Toliko je odbrambeni igrač Chelseaja i "tri lava" mogao zaraditi od potencijalnih unosnih marketinških ugovora, samo da nije bio glavni protagonist priče koja ovih dana puni naslovnice u engleskim medijima.

Podsjećamo, nakon samo nekoliko sedmica vanbračne veze s Vanessom Perroncel (33), francuskim modelom za donje rublje i majkom djeteta Waynea Bridgea, Terryjevog saigrača iz reprezentacije, branič Chelseaja je saznao da je njegova ljubavnica zatrudnjela. Par se zajednički odlučio na pobačaj, a Terry je platio hirurški zahvat u jednoj privatnoj klinici. Cijela je stvar dospjela u javnost, a nakon svega je Bridge rekao da više ne želi igrati u istoj ekipi kao Terry.

Capello se u petak sastao sa Terryjem, a nakon sastanka koji je trajao 12 minuta, javnost je obaviještena da je iskusni talijanski trener odlučio oduzeti Terryju kapitensku traku, jer je "želio donijeti najbolju odluku u interesu engleske reprezentacije".

Terryjev jedini trenutni individualni sponzorski ugovor je onaj sa Umbrom, vrijedan 4 miliona funti. Ostali su vezani uz Chelsea (Samsung) i englesku reprezentaciju (Nationwide).

Dakako, eventualni uspjeh Engleske na Svjetskom prvenstvu Terryja bi kao kapitena "katapultirao" prema čitavom nizu ponuda za nove sponzorske ugovore. Sada, kada je ostao bez trake, neće imati nikakvu šansu dostići ili nadmašiti Davida Beckhama, nedodirljivog šampiona unosnih marketinških ugovora i najvećeg magneta za sponzore.

Terry u Chelseaju zarađuje 150.000 funti sedmično, te je procijenjen na 17 miliona funti. Već sada je ostao bez iznosa od 250.000 funti, koliki je bonus za kapitena reprezentacije u djelidbi igračima od sponzorskih ugovora.

The Sun prenosi izjavu Sue Bridgewater, stručne osobe na području sportskog marketinga: "Firme nisu ni dosad baš previše koristile Terryja u marketinškom smislu, ali je za to postojao izrazito veliki potencijal u vidu nadolazećeg Svjetskog prvenstva. Dosadašnji engleski kapiteni su u takvim prilikama uvijek zarađivali značajne svoje od sponzorskih ugovora, a najuspješniji je, dakako, bio David Beckham."

Stručnjaci iz područja marketinga također vjeruju da će Nationwide i Samsung, dvije korejske elektronske kompanije koje su nedavno produžile sponzorske ugovore sa Chelseajem do 2013. godine, eliminirati Terryjev lik iz propagandnih poruka i osloniti se na druge igrače tima sa Stamford Bridgea.