Nogomet
11

Tatomirović: Helsinki je najtrofejniji klub u Finskoj, nisam dugo razmišljao

Piše: D. B.
Ivan Tatomirović u društvu saigrača
Ivan Tatomirović u društvu saigrača
Dvadesetsedmogodišnji srbijanski nogometaš Ivan Tatomirović je nakon odlaska iz FK Sarajevo imao nekoliko ponuda, a na kraju se odlučio za finski HJK Helsinki te je potpisao dvogodišnji ugovor. U razgovoru za portal Klix.ba je između ostalog rekao da je siguran da je napravio pravi izbor te da očekuje nove trofeje.

"Helsinki je pokazao interesovanje za mene, stupili smo u kontakt i sve brzo dogovorili. Imao sam dosta ponuda, neke su bile finansijki bolje, neke lošije, ali je Helsinki prema mom mišljenju bio najbolja opcija za mene. Nisam dugo razmišljao jer se radi o ozbiljnom i najtrofejnijem klubu u Finskoj. Oni uvijek žele biti u vrhu i igrati u Evropi, to me je privuklo", izjavio je Tatomirović.

Finsku ligu relativno dobro poznaje, a uslovima je oduševljen.

"Dosta brzo se igra, tereni su odlični, neki imaju najsavremeniju sintetičku travu, a drugi su prirodni. U Helsinkiju je sve odlično razrađeno i posloženo do posljednjeg detalja. Svaka sitnica je tamo gdje treba biti, a na igračima je samo da treniraju i napreduju", rekao je novi igrač HJK Helsinkija.

Naredne sezone, koja počinje u aprilu, Ivanov novi klub će pokušati osvojiti šampionsku titulu.

"Konkurenti za titulu su najvjerovatnije prošlogodišnji prvak SJK, kao i Lahti. Ipak, mislim da trenutno imamo najbolju ekipu u Finskoj, ali papir je jedno, a teren drugo", kazao je Tatomirović.

Iako je bio jedan od najborbenijih igrača FK Sarajevo, kapiten i dobitnik nagrade "Ismir Pintol", njegova karijera na Koševu nije završila na pravi način. Iznenada je udaljen iz ekipe, a potom je i sporazumno raskinuo ugovor. Ipak, Ivan pamti samo lijepe stvari.

"Emocije prema Sarajevu sam imao ranije, imam ih sada i tako će biti i ubuduće. Pamtim samo dobro, na loše neću trošiti riječi ni vrijeme. Odlazak iz Sarajeva se za mene ispostavio kao dobra prilika, iako se tako nije činilo u prvi mah. Sada je to sve iza mene, u novom sam klubu i spreman sam za dokazivanje. Ovo je zaista odlična prilika za mene i imam sve potrebne uslove", završio je bivši kapiten FK Sarajevo.