Nogomet
5

Tabarez: Ovo je Svjetsko prvenstvo, a ne takmičenje u moralizmu

Totalsport
Oscar Tabarez (Foto: EPA)
Oscar Tabarez (Foto: EPA)
Krajnje neprimjerenu izjavu o najnovijem incidentu svog napadača Luisa Suareza dao je selektor urugvajske nogometne reprezentacije Oscar Tabarez.

Urugvaj je u 3. kolu grupe D pobijedio Italiju s 1-0 i na taj način izborio plasman u osminu finala Svjetskog prvenstva u Brazilu, ali dvoboj u Natalu ostat će upamćen po novom skandaloznom potezu Liverpoolovog napadača. Suarez je, naime, u 79. minuti ugrizao za rame talijanskog stopera Giorgija Chiellinija što je sudiji promaklo, pa se 27-godišnji nogometaš izvukao bez kazne.

Na molbu da prokomentira incident, Tabarez je rekao:

"Neću pričati o tome jer nisam vidio što se dogodilo, kao što nije ni sudija. Ima puno važnijih stvari koje treba isticati s ove utakmice".

No, nakon što su mu novinari iznijeli mogućnost da Suarez bude naknadno suspendovan zbog svog poteza, Tabarez je izgubio živce.

"Vidjet ćemo kako ćemo braniti Suareza. Ovo je Svjetsko prvenstvo, a ne takmičenje u moralizmu. Suarez je omiljena meta dijela medija, pogotovo britanskih. Možda je napravio neke greške u karijeri, ali čini mi se da svi čekaju da ga uhvate u prijestupu", rekao je Tabarez, očito zaboravivši da je njegov napadač već dvaput ranije u karijeri ugrizao suparničke igrače.