Sušić zadovoljan pobjedom
0

VIDEO / "Svojim nogometnim umijećem Pjanić je osvojio publiku"

Piše: Edin Isanović
Safet Sušić (Foto: AP)
Safet Sušić (Foto: AP)
Šef državne nogometne selekcije Safet Sušić bio je zadovoljan nakon što su njegovi izabranici pobijedili Ganu. No, nije samo trijumf bio razlog za vedro lice. U mnogim segmentima utakmice ekipa je iskazala nogometno zanje i moć: "Zadovoljan sam ukupnim dojmom. Momci su izuzetno ozbiljno radili i na treninzima. To su pravi profesonialci. Zamolio bih vas da prema njima imate razumijevanje i kad stvari ne budu išle kako treba“, rekao je Sušić na press konferenciji poslije utakmice.

Šef "zmajeva“ naglašava da je izuzetno bitno da se startalo pobjedom, a nekoliko puta spomenuo je - loš teren:

"Nama će ova pobjeda donijeti određenu dozu samopouzdanja. Dobro smo igrali s obzirom da je teren bio loš. Tek kada prohodate po njemu shvatit ćete da igračima nije bilo lako. Brzo se trošila energija. U takvim situacijam treba biti strpljiv u gradnji napada“.

Sušić je pohvalno govorio o suparnicima:

"Stalno sam podvlačio da je Gana jedan od najboljih reprezentacija Afrike. Znam i da im je nedostajalo nekoliko igrača iz udarne postave. Bit će nezgodan rival Njemačkoj, Srbiji i Australiji na Svjetskom prvenstvu“.

O Pjaniću i njegovim partijama dosta smo pisali. Momak je usitinu nogometna klasa, navijačima je trebalo jako malo da ga prepoznaju kao novog idola. To je potvrdio i Pape.

"Pjanić je osvojio publiku svojim nogometnim umijećem. Imao je nekoliko atraktivnih poteza. On nastupa u početnoj postavi Lyona. To dovoljno govori o kakvoj se klasi radi. I u francuskom klubu igra odmah ispred odbrambenih igrača. Moram priznati da je bio sjajan. Osim toga postigao je i pobjednički pogodak“.

Na pitanje mogu li Misimović i Pjanić igrati zajedno u udarnoj postavi, odgovara:

"Vidjeli ste da mogu. Bili su sigurni i uvjerljivi. U tandemu dobivamo igrače na koje se možemo osloniti, a to je vrlo važno“.

Selektor je prokomentarisao i učinak golmana:

"Hasagić je bio dobar, nije kriv kod pogotka. Begović je imao jednu lošu intervenciju, ali opet moram spomenuti loš teren. Srećom nismo primi gol. Sve u svemu, zadovoljan sam“.

Sušić se nije složio sa konstatacijom da je Ibišević igrao polušpica:

"Bio je dosta ofanzivan. No, u Francuskoj, Bjelorusiji i Rumuniji će vjerovatno igrati malo povučenije. I iz takvih situacija zna biti opasan. Zadovoljan sam pokretljivošću, stalno je bio između tri ili četiri igrača, a pravio je pometnju“.

Hvalio je Rahimića i Muratovića:

"Bili su iznimno sigurni i uvijerljivi. Izvrsno čitaju igru, dobivaju duele, prave višak. To je veliki kvalitet. No, siguran sam da će biti sve bolji i bolji. Još nisu u pravoj formi zbog pauza u njihovim ligama. Optimista sam kada je u pitanju reprezentacija. Stalno ćemo raditi na poboljšanju“.