"Svjetsko fudbalsko prvenstvo nije ugroženo"

S
SRNA
11.1.2010. u 17:28
0
1
"Svjetsko fudbalsko prvenstvo nije ugroženo"
0
"Svjetsko fudbalsko prvenstvo nije ugroženo" Foto: AFP/File
Višegodišnje planiranje mjera bezbjednosti za Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici onemogućiće napade poput onog koji je u Angoli izvršen na reprezantaciju Toga, izjavili su danas policijski zvaničnici i analitičari.
Napad iz zasjede u kome su ubijena dva člana fudbalske delegacije Toga, tokom putovanja na Kup Afrike, pokrenuo je pitanja o obezbjeđenju predstojećeg najvećeg fudbalskog takmičenja na svijetu.

Policija, organizatori i bezbjednosni stručnjaci smatraju da svaki veliki sportski događaj može da privuče ekstremiste, ali da su situacije u Južnoafričkoj Republici i Angoli potpuno različite.

"Južna Afrika ima veoma efikasan bezbjednosni aparat, vjerovatno najefikaciji na jugu ovog kontinenta“, izjavio je Sadžan Gohel, međunarodni bezbjednosni direktor Azijsko-pacifičke fondacije, sa sjedištem u Londonu.

On je ocijenio da bi bilo naivno pomisliti da bi Južnoafrička Republika mogla da bude imuna na pokušaje terorizma tokom Svjetskog prvenstva.

"Imamo spremne proaktivne i reaktivne planove“, izjavio je narednik Višnu Naidu, policijski portparol za Svjetsko fudbalsko prvenstvo.

Južnoafrička Republika bila je uspješan domaćin drugih velikih sportskih događaja, uključujući Svjetski kup u kriketu 2003. godine i Svjetski ragbi kup 1995. godine.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: