Organizatori SP-a
0

Navijači ne moraju strahovati za sigurnost u JAR-u

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Organizatori Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoafričkoj Republici ne vjeruju da će nedavno ubistvo lokalnog vođe desnice i deklariranog rasista Eugenea Terre'blanchea smanjiti broj stranih navijača.

"U Južnoj Africi nema političkih nemira. Ovo je ubojstvo očito kriminalni čin, a kriminala ima svugdje u svijetu", rekao je predsjednik Organizacijskog odbora SP-a Danny Jordaan na današnjoj konferenciji za novinare.

Dvojica su napadača prošle subote ubila Terre'blanchea, poznatog protivnika rasne jednakosti u JAR-u i čovjeka koji je tokom osamdesetih i devedesetih godina prijetio građanskim ratom kojim je namjeravao zadržati vlast bijelaca u državi. Njegovo je ubojstvo povećalo strah od rasnih nemira u zemlji koja ionako ima jednu od najvećih stopa kriminaliteta u svijetu.

Jordaan je u četvrtak, međutim još jednom odbacio priče o Južnoafričkoj Republici kao opasnoj zemlji.

"Više smo puta jasno ponovili, svake godine u našu zemlju dolazi 11 miliona turista. Jedna smo od najpopularnijih destinacija na kontinentu i u svijetu i zato nema mjesta pričama o opasnoj zemlji", istaknuo je Jordaan, a podržao ga je i glavni sekretar Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Jerome Valcke riječima da su organizatori učinili sve kako bi stranim navijačima omogućili sigurnost.

Svjetsko prvenstvo na jugu afričkog kontinenta održat će se od 11. juna do 11. jula ove godine.