Odbrojavanje je počelo
0

Južna Afrika slavi 100 dana do Svjetskog prvenstva

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U Africi su danas školska djeca zamijenila svoje uniforme sa fudbalskim dresovima, dok su se plesači pojavili na ulicama kako bi započeli odbrojavanje stotinu dana do početka Svjetskog nogometnog prvenstva. FIFA-ini zvaničnici će ovaj momenat obilježiti na press konferenciji u Durbanu koja je usmjerena to da ukolni sve sumnje o afričkoj spremnosti za period od 11 juna od 11 jula.

FIFA-ina delegacija će obići 10 stadiona koji će ugostiti takmičare, kako bi ponovo uvjerila sve oni koji su sumnjičavi, da su svi objekti spremni za početak prvenstva.

Južna Afrika je investirala 3,2 milijarde eura u pripreme za Svjetsko prvenstvo.

Teški građevinski radovi su već završeni na svim stadionima. Grad nogometa, objekat sa 95.000 mjesta za sjedenje, namijenjen za utakmice koje će otvoriti i zatvoriti prvenstvo, a trebao bi biti predat na upotrebu za mjesec dana.

Završene su i nadogradnje aerodroma u Johannesburgu, Cape Townu i Bloemfonteinu, dok će novi aerodrom u Durbanu javnosti biti predstavljen 1.maja.

Obični Južnoafrikanci su pozvani da pokažu svoj duh nošenjem zelenih i žutih dresova, zatim sviranjem na vuvuzela trubama koje su ubitačne na lokalnim utakmicama, kao i da mašu nacionalnom zastavom, izjavio je Danny Jordaan, voditelj lokalnog organizacionog komiteta.

Južnoafrikanci su također pozvani da nauče nacionalnu himnu, koja uključuje pet od od zvaničnih 11 jezika Južne Afrike, kao i da kupe karte za utakmice.

FIFA je objavila da je 2,2 od 2,9 miliona karata već prodato, iako se očekuje da će prisustvovati manji broj stranih fanova.

Južna Afrika računa na posjedtu 450.000 stranaca, iako stvarni broj može biti mnogo niži dok se mnogi fanovi još uvijek oporavljaju od šoka recesije.

Obilježavanje 100-tog dana do početka prvenstva, dat će Južnoj Africi šansu da prevaziđe zabrinutosti oko igara, posebno sigurnosti, u naciji koja bilježi jednu od najvećih stopa kriminala na svijetu, gdje se u prosjeku dogodi 50 ubistava dnevno.

Južna Afrika će tako radi sigurnosti regrutirati 41.000 dodatnih policajaca te nabaviti visokokvalitetnu tehničku opremu.

Sve u svemu, Južnoafrikanci su u velikoj mjeri optimistični oko Svjetskog kupa. Istraživanje objavljeno jučer je pokazalo da 85 posto ljudi vjeruje da je nacija spremna za igre.

Javnost, međutim, manje ružičasto gleda na šanse nacionalnog tima, Bafana Bafana, gdje je svega 55 ispitanika izjavilo kako vjeruje da je spreman za natjecanje, piše AP.