|

Svi hrvatski i srbijanski prvoligaši će zbog Dinama i Zvezde dobiti finansijsku injekciju

Svi hrvatski i srbijanski prvoligaši će zbog Dinama i Zvezde dobiti finansijsku injekciju
37
N. K.
28.8.2019. u 15:20
65
komentara
37

dijeljenja
Svi hrvatski i srbijanski prvoligaši će zbog Dinama i Zvezde dobiti finansijsku injekciju Foto: EPA-EFE
Nogometaši Dinama i Crvene zvezde uspjesima protiv Rosenborga, odnosno Young Boysa osigurali su nastup u grupnoj fazi Ligi prvaka, a osim elitnih protivnika koje će ugostiti, zaradili su oko 25 miliona eura.
Uspjeh prvaka Hrvatske i Srbije proslavit će i njihovi protivnici u ligaškom društvu jer će svaki klub na račun primiti finansijsku injekciju.

Naime, krovna organizacija evropskog mnogometa (UEFA) na ime uspjeha kluba iz određene države daje nagrade i ostalima iz iste lige, što su nazvali Fondom solidarnosti.

UEFA će tako 130 miliona eura rasporediti na broj saveza koji daju svoje predstavnike u Ligi prvaka pa će savezi iz kojih četiri kluba igraju grupnu fazu dobiti najviše novca.

Hrvatskom i Srbijanskom nogometnom savezu bi od 130 trebalo pripasti oko 4 miliona eura pa se klasičnom matematičkom operacijom dijeljenja može dobiti iznos koji će svaki od devet, odnosno 15 preostalih prvoligaša dobiti.

U HNL-u nastupa 10 ekipa pa će svaki od devet preostalih klubova dobiti oko 450.000 eura, dok u Srbiji igra 16 ekipa pa će preostalih 15 klubova dobiti oko 250.000 eura.
Prijavi grešku


Komentari (65)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...