Gostovanje u Rumuniji
0

Sve je lakše bez viza, sprema se invazija na Bukurešt

Piše: D. Bošnjak
Foto: Feđa Krvavac i Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac i Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Kako se atmosfera pred kvalifikacijsku utakmicu za EURO 2012 između Rumunije i BiH polako zagrijava, tako se cijela nacija okreće najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, fudbalu. Mnogi bh. navijači će podržavati našu reprezentaciju u Bukureštu na utakmici koja se igra 3. juna na stadionu "Giuesti-Valentin Stanescu". Tim povodom smo kontaktirali agencije Centrotours i VTA iz Travnika koje organizuju put za navijače.

"Navijači reprezentacije BiH pokazuju veliko interesovanje za utakmicu sa Rumunijom. Kapacitet aviona sa 160 mjesta je do sada popunjen 75 posto, a do ponedjeljka očekujemo još rezervacija. Također, za sada su izvjesna i dva autobusa koja će krenuti put Bukurešta. Opravdano očekujemo da će na put krenuti ukupno pet autobusa sa navijačima BiH, jer prijave i dalje stižu. Cijene su izuzetno pristupačne, hoteli su odlični, kao i program putovanja. U ovoj godini smo organizovali desetak sportskih putovanja. Naši putnici su prepoznali kvalitet i zbog toga se odlučuju putovati s nama", izjavio je za Sarajevo-x.com Muamer Lutvić, direktor turističkog sektora.

Lutvić je naglasio da je ukidanje viza državljanima BiH uveliko olakšalo posao ovoj agenciji, kao i planiranje puta navijačima.

"Mogu vam reći da se broj naših putnika povećao od 300 do 400 posto nakon ukidanja viza. Organizacija putovanja je znatno lakša. Nekada smo morali imati svu potrebnu dokumentaciju petnaest dana prije polaska. Sada se bukvalno možete prijaviti 24 sata prije puta i otići na utakmicu, naravno, ukoliko sva mjesta do tada nisu popunjena. Također, u prošlosti smo imali i nepotrebnih gubitaka jer smo ranije uplaćivali hotele za putnike kojim je zahtjev za vizu odbijen, tako da svoj novac nismo mogli vratiti. Napokon smo postali 'normalna' zemlja", dodao je Lutvić.

Lutvić je preporučio navijačima da koriste organizovani prevoz kad žele otići na utakmicu. Kako kaže, puno je razloga za to. Kao prvo, putovanje se najavi policiji u svakoj zemlji kroz koju autobusi prolaze, tako da imaju osiguranu pratnju i zaštitu. Osim toga, saobraćaj u Rumuniji je, kako Lutvić kaže, haotičan, posebno ako se putuje vlatitim automobilom. On je podvukao da je mnogo jeftinije ići organizovanim prevozom kada se saberu svi troškovi samostalnog putovanja.

"Naša organizovana putovanja su kvalitetna, a to su prepoznali naši putnici. Navijači BiH širom Evrope dolaze u naše hotele kako bi se družili sa navijačima koji putuju s nama. Osim punog paketa putovanja, mi nudimo posebno i ulaznice ili samo noćenje", završio je Lutvić.

Kompletnu ponudu Centrotoursa možete pogledati ovdje.

Druga agencija koja organizuje putovanje na utakmicu između Rumunije i BiH je Ventura Travel Agency iz Travnika. Ova agencija nudi avionski i autobuski prevoz.

"Navijačima BiH nudimo organizovan prevoz po povoljnim cijenama. Do sada imamo 30 rezervisanih mjesta u jednom autobusu, ali prijave još uvijek dolaze. Očekujemo da će na put krenuti tri autobusa. Što se tiče aviona, on će vjerovatno biti popunjen našim VIP gostima. Inače, putnici su mnogo zainteresovaniji za putovanja jer problema sa vizama više nema", rekao je za Sarajevo-x.com Adnan Terzić, direktor agencije Ventura Travel., čiju ponudu možete pogledati ovdje.

Podsjećamo, naši navijači su na stadionu "Giuesti-Valentin Stanescu" dobili oko 1.400 mjesta. Nadamo se da će sva biti popunjena, te da će naši navijači dati neophodnu podršku reprezentaciji BiH u pohodnu na historijski uspjeh i nastup na jednom velikom međunarodnom takmičenju u fudbalu.