Nogomet
210

Sušić nakon spiska za Mundijal: Znam da ima razočaranih, ali meni je savjest čista

Piše: J. H.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Safet Sušić, selektor nogometne reprezentacije, danas je objavio spisak igrača koje će voditi na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu. Na spisku se nalaze 24 igrača od kojih će jedan otpasti prije nego otputuju na Mundijal.

Pape je na početku današnje pres konferencije kazao da su ova 24 igrača trenutno ono njabolje što Bosna i Hercegovina ima u ovom trenutku.

"Znam da ima razočaranih i onih koji se ne slažu sa mojim mišljenjem, ali ja sam taj koji odlučuje koji su naši najbolji igrači i meni je savjest čista", kazao je Sušić na upit o nekim igračima koju su (ne)opravdano izostavljeni sa spiska.

Kako kaže, nakon jučerašnje utakmice Željezničara i Sarajeva, vidio je nekoliko interesantnih igrača, ali nije odlučio nijednog pozvati.

Što se Muhameda Bešića tiče, Sušić je kazao da nije imao dileme kada je on u pitanju.

"On je jedini igrač koji može zaustaviti Lionela Messija. Nisam s njim imao nikakvih problema, igra fenomenalno u Mađarskoj. Dobar je momak i mislim da ima svijetlu budućnost kad je u pitanju reprezentacija", kazao je selektor.

Reprezentacija BiH putuje u Brazil sa dva klasična napadača. Međutim, Pape će Senijada Ibričića i Izeta Hajrovića testirati na toj poziciji.

"Naš cilj je prolazak u drugi krug. Da li ćemo ga ostvariti, to je druga stvar. ne vjerujem da su Nigerija i Iran u ovom trenutku bolje reprezentacije. S pravom se nadam da se možemo naći među 16 najboljih reprezentacija", kazao je Sušić.

Dodao je da su na spisku samo oni igrači koji igraju u svojim klubovima.

"Zahirović i Stevanović su dobri nogometaši i vjerovatno će se računati na njih u budućnosti. Ali, ne igraju u svojim klubovima i to je razlog zbog kojih sam ih izostavio sa spiska", kazao je Pape.

Reprezentativci će imati dosta slobode tokom priprema i pripremat će se u Hrasnici, Grbavici i Koševu.

"Idemo prvi put na Svjetsko prvenstvo i ko zna kad ćemo opet to uraditi. Ova generacija je odvela ovu zemlju na SP. Ostat će zapisano da je ta ekipa i stručni štab to uradila. Meni je cilj kad sve ovo jednom prođe, kad sretnem te momke, da popijemo kafu, a ne da okrećemo glave jedni od drugih", kazao je Sušić.

Kako kaže, njegov je prijedlog da se igrači pripremaju u Hrasnici, a ne u trening-centru u Zenici.

"Bilo je kombinacija da se ide u Austriju ili Mađarsku. Međutim, ja sam bio za to da se ostane ovdje, da budemo vama na raspolaganju", kazao je Sušić.

Do 13. maja selektor treba FIFA-i dostaviti imena 30 igrača što znači da će postojećoj listi biti dodano još šest igrača.

"Imam još desetak kandidata, vidjet ćemo. To će biti igrači na koje se treba računati u budućnosti", bio je Sušićev komentar.

O Elviru Rahimiću

"On je dao puno ovoj reprezentaciji. Izuzetno ga cijenimo i predložio sam da bude dio ovog stručnog štaba. Zvao me je i prihvatio tu ulogu".

O Tinu Sušiću

"On već drugu godinu standardno igra u Hajduku. On je igrač na kojeg treba računati i u budućnosti i zbog toga sam ga pozvao. Ja sam selektor i ja odlučujem koji su naši najbolji igrači".

O Sanjinu Prciću

"Istina je da dobro igra u Sochauxu, mlad je igrač i reprezentacija će imati velike koristi od njega. Međutim, davao je neke izjave koje nije trebao da da. Poslije toga nisam pročitao da se kaje zbog toga što je izjavio i nisam mogao da ga pozovem. Igra na poziciji na kojoj mi u ovom trenutku imamo igrače kao što su Zvjezdan Misimović i Miralem Pjanić. Prcić nije bio neophodan za SP, ali je svakako igrač na kojeg će se u budućnosti morati najozbiljnije računati".