Nogomet
0

Sušić: Misimović me podsjeća na mene, a Pjanić bi se trebao ugledati na Ronalda

Klix.ba
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Gost emisije "Oni pobjeđuju" na Al Jazeeri Balkans večeras je bio selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić.

Popularni Pape je na početku razgovora pomalo u šali kazao da su mu tri dana nakon utakmice u Litvaniji bila teža od čitavih kvalifikacija. "Čestitke su pristizale sa svih strana i ovom prilikom se želim zahvaliti svim prijateljima i navijačima na tome", rekao je Sušić.

Dodaje kako je od početka vjerovao da možemo na SP, iako je znao da neće biti lako plasirati se pored dobre ekipe Grčke.

"Od prve utakmice imali smo sve u svojim rukama i tako je ostalo do kraja. Istina, nakon poraza protiv Slovačke u Zenici je bilo teško, te sam počeo razmišljati i o baražu, ali smo onda u Žilini pokazali snagu i vratili se nakon što smo gubili 1:0", naveo je Pape.

Kako je Pape naljutio Platinija

Na konstataciju da je prije desetak godina uporno odbijao sjesti na klupu reprezentacije, a onda prihvatio doći nakon odlaska Ćire Blaževića, selektor je kazao da su u međuvremenu njegova djeca odrasla, te je imao mogućnost prihvatiti poziv, jer je tada mogao boraviti duži period u našoj zemlji.

"Nisam više imao prepreka da budem tu, a uz to sam i vidio da ekipa posjeduje kvalitet i da možemo napraviti uspjeh", istakao je Sušić. Navodi i kako veoma cijeni legendarnog Ivicu Osima koji mu je pružio i veliku podršku nakon poraza u baražu od Portugala.

"Nekako smo na istim talasnim dužinama i obojica volimo ofanzivni nogomet. Osim nakon naših utakmica nerijetko dođe na Ilidžu gdje razgovaramo i po nekoliko sati", dodao je selektor.

Tokom razgovora se prisjetio i kako ga je Osim pozvao u reprezentaciju Jugoslavije nakon što ga četiri godine nije bilo u nacionalnom timu. "Prihvatio sam poziv i već u sljedećoj utakmici dao gol Francuzima koje smo pobijedili 3:2. Tih dana sam baš bio dobio francusko državljanstvo i sjećam se da je Michel Platini bio izuzetno ljut zbog toga što sam kao francuski državljanin igrao protiv Francuske. Kasnije smo te odnose izgladili", prisjetio se Pape.

Ne isključuje ponudu velikog kluba

Naveo je i kako su ga kontaktirali iz njegovog bivšeg kluba PSG-a da dođe na trenersku poziciju u vrijeme dok je vodio Istanbulspor, ali su već narednog dana angažovali drugog trenera. Pape smatra kako nakon uspjeha reprezentacije BiH nije isključeno da dobije ponudu nekog velikog i "interesantnijeg kluba od PSG-a", ali o tome ne želi razmišljati do okončanja Svjetskog prvenstva.

Kazao je i da ga Zvjezdan Misimović najviše podsjeća na njegove igračke dane i po potezima, karakteru, ali i činjenici da sada ima višak kilograma. Također, rekao je da uz Misimovića Pjanić na terenu pravi sjajne poteze od kojih ga "podilazi jeza" u pozitivnom smislu, ali je i dodao kako bi se Pjanić trebao ugledati na Ronalda i dobiti mišiće, jer bi tada bio i 20-30 posto bolji igrač. Kada je riječ o našim šansama na SP-u, Pape je rekao kako nam za to takmičenje trebaju dvije ekipe, a mi sada imamo samo jednu i nedostaje nam još nekoliko kvalitetnih igrača. Ipak, rekao je da bez obzira na rezultat na SP-u, naša reprezentacija sada ne bi trebala imati problema da se plasira na Evropsko prvenstvo, jer imamo kvalitet za to, bez obzira na to ko bude na čelu reprezentacije.