Nogomet
76

Papetova novogodišnja želja: Prolazak u osminu finala Mundijala

Piše: J. H.
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Selektor nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić u razgovoru za portal Klix.ba govori o najtežim i najsretnijim trenucima u selektorskoj karijeri, očekivanjima u Brazilu, pripremnim utakmicama prije odlaska na Mundijal, novogodišnjim željama...

Sušićevo ime ostat će zauvijek upisano zlatnim slovima u historiji nogometne reprezentacije BiH kao selektora koji je prvi put od samostalnosti naše zemlje odveo najbolje bh. nogometaše na jedno veliko takmičenje.

Tokom kvalifikacija, od prve utakmice 7. septembra 2012. i pobjede nad Lihtenštajnom do posljednje protiv Litvanije 15. oktorbra 2013. godine, Zmajevi su nam podarili neke nezaboravne trenutke. Međutim, bilo je i onih kad smo se razočarali u igru Papetovih izabranika.

"Najsretniji sam bio nakon pobjede u Litvaniji kao i svi. Najgore mi je bilo u utakmici protiv Slovačke koju smo izgubili u Zenici. U jednom trenutku sam pomislio da će nam se ponovo desiti ista stvar i da ćemo igrati baraž. Do te utakmice sve je bilo nekako lagano, nije bilo velikih problema osim malog mučenja protiv Grčke u gostima. Znao sam da se može desiti da svi odigraju slabo i kad bude najpotrebnije, da izgubimo. Upravo se to desilo protiv Slovačke. No, četiri dana poslije smo reagovali kao prava ekipa, vratili se 'iz mrtvih' i uspjeli se plasirati na Svjetsko prvenstvo", kaže Sušić za Klix.ba.

Nakon kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj 2012. godine koje su Zmajevi završili na drugom mjestu sa bodom manje od prvoplasirane Francuske, svi su mislili da će Pape napustiti klubu reprezentacije. Međutim, kako kaže, ni u jednom trenutku nije razmišljao o odlasku.

Selektor nije htio otkrivati na koje igrače računa na Mundijalu.

"Bez obzira na status u klubovima, svi oni koji su u kvalifikacijama dali doprinos reprezentaciji ići će u Brazil. Međutim, nema poklona nikome. Jedini igrač koji kod mene ima kredit je Elvir Rahimić. Volio bih da u drugom dijelu odigra češće za klub kako bih ga mogao povesti. On je dosta dao reprezentaciji i još uvijek može poslužiti. Volio bih samo da malo više igra", poručuje Sušić.

"Ko bude zaslužio ići će u Brazil, ko ne, bit će vjerovatno razočaran, ali šta ja mogu."

Selektora smo upitali da li će u Brazil voditi igrače koji do sada nisu igrali u državnom dresu.

"Da li će biti debitanata, ne znam. Ali postoji mogućnost da za prvu sljedeću utakmicu koju igramo u martu pozovem neke nove igrača. Oni igrači koji dobro igraju u svojim klubovima mogu očekivati poziv", kaže Pape.

Iako na adresu Nogometnog saveza BiH stižu ponude raznih reprezentacija za odigravanje prijateljskih utakmica, još uvijek nije odlučeno protiv koga će Zmajevi u FIFA-inom terminu u martu igrati utakmicu.

"Ja bih volio da se utakmica igra negdje u Evropi, ne pada mi na pamet ići daleko s obzirom da je ta utakmica između dva kola prvenstva. Ne bih htio da igrači idu na neko daleko putovanje", kaže Pape.

Kao mogući protivnici spominje se nekoliko reprezentacija među kojima je i Portugal.

"Što da ne? Interesuje me svaka ekipa na kojoj mogu vidjeti naše mogućnosti i isprobati nekog igrača. Ako nema drugih reprezentacija, zašto ne Portugal", dodaje selektor Sušić.

O sudbini selektora još uvijek se ne zna ništa. Ponuda klubova u prethodnom periodu nije nedostajalo, ali Sušić nije htio ni razgovarati o nekom drugom eventualnom angažmanu.

"Ne znam kakva je moja situacija. Vjerovatno bih negdje u maju trebao više znati. Za sada nemam nikakvih planova, nemam konkretne ponude niti me one interesuju. Volio bih da moja situacija bude jasna u maju", kaže Sušić.

Kao novogodišnju želju, Pape je izrazio da Zmajevi odigraju više od tri utakmice na Mundijalu što znači prolazak u osminu finala. Što se nove godine tiče, Sušić nije planirao ništa i najvjerovatnije će biti u glavnom gradu BiH.