Selektor o izgubljenom igraču
410

Sušić: Izet Hajrović je izabrao Švicarsku umjesto BiH

Piše: Nedžad Jamaković
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Igrač Grasshopera Izet Hajrović, koji je rođen u našoj zemlji, dobio je poziv švicarskog selektora Ottmara Hitzfelda za prijateljski meč sa Tunisom.

Hajrović je ranije u nekoliko navrata isticao kako želi igrati za našu reprezentaciju, no naš dres ipak neće obući. Selektor našeg nacionalnog tima Safet Sušić ističe kako je jedini krivac za to sam Hajrović, koji je, kako je rekao Pape, da je želio, mogao igrati za BiH.

"Radi se o dobrom igraču, čije sam igre pratio i stalno sam bio u kontaktu sa njegovim menadžerom. Jednom sam razgovarao i sa Hajrovićem i njemu je sasvim jasno bilo šta mu je činiti. On je trebao podnijeti zahtjev da dobije naše državljanstvo, odnosno da promijeni sportsko državljanstvo, budući da je nastupao za mlađe selekcije Švicarske. No, to se nije desilo", rekao je Sušić za Klix.ba, navodeći kako mu je Hajrovićev menadžer još prije dva mjeseca najavio ovakav scenarij.

"Hajrović je igrao za mlađe selekcije Švicarske i u jednom trenutku vjerovatno nije bio siguran hoće li dobiti poziv u A selekciju. No, kad je to postalo izgledno, više nije imao dilema. Što se mene tiče, nije mi žao što je tako odlučio i što neće igrati za nas, jer mi više nismo reprezentacija koja sakuplja igrače po ulici. Svako onaj ko želi da igra za našu reprezentaciju mora biti načisto sa tim želi li ili ne igrati za nas i jasno se očitovati o tome", ističe Sušić.

Dodaje kako trenutno ima igrača koji su pokrenuli proceduru kako bi dobili naše državljanstvo i zaigrali za BiH, ističući primjer Anela Hadžića iz Rieda i Ermina Bičakčića iz Braunschweiga. No, ima i drugačijih primjera.

"Vi znate da je igrač Schalkea Sead Kolašinac izjavljivao da bi pješke došao na naš poziv u reprezentaciju, a sada kada smo ga kontaktirali iz Saveza, on ne odgovara na naše poruke, vrlo je teško doći do njega. Igrači nerijetko sebi dižu cijenu i skreću pažnju na sebe pričama da bi igrali za reprezentaciju. No, da bi stvarno igrali oni to moraju jasno pokazati i zaslužiti svojim igrama", zaključio je naš selektor.