Švicarska ili BiH
112

Hoće li se nastaviti bitka za Izeta Hajrovića?

Piše: Edin Isanović
Izet Hajrović
Izet Hajrović
Izet Hajrović, član Grasshoppera mogao bi u budućnosti nositi dres najjače reprezentacije Švicarske. Dobio je poziv selektora Ottmara Hitzfelda za prijateljski meč protiv Tunisa. Međutim, oglasio se i sam nogometaš koji je naglasio kako voli BiH i želi igrati u dresu Zmajeva.

Inače, Hajrović je u izjavama za bh. medije konstantno naglašavao kako mu je velika želja da igra za bh. nacionalnu vrstu i da s nestrpljenjem očekuje poziv. Šef bh. državnog tima Safet Sušić u petak je, nakon što je švicarska reprezentacija uputila poziv Hajroviću, za Klix.ba istakao:

"Radi se o dobrom igraču, čije sam igre pratio i stalno sam bio u kontaktu sa njegovim menadžerom. Jednom sam razgovarao i sa Hajrovićem i njemu je bilo sasvim jasno šta mu je činiti. On je trebao podnijeti zahtjev da dobije naše državljanstvo, odnosno da promijeni sportsko državljanstvo, budući da je nastupao za mlađe selekcije Švicarske. No, to se nije desilo".

Tinjajuća nada

Činilo se da rasplet neće biti po našoj mjeri. Kada se pogleda retrospektivno onda je jasno da je Izet u čitavoj priči djelično kalkulirao. Ne zbog vlasitite neodlučnosti već zbog obzira prema švicarskom okruženju. Nakon poziva za medije iz zemlje podno Alpa je izjavio:

“Zadovoljan sam što sam na spisku. To me ispunjava velikim ponosom i nadam se da ću protiv Tunisa iskoristiti priliku”.

Ipak, prema posljednjim najavama nogometaš Grasshoppera ostavio je mogućnost da se neke stvari, ipak, mogu promijeniti. Nada još uvijek tinja. Čak i ako zaigra u prijateljskom meču protiv Tunisa moći će kasnije igrati za BiH.

Treba istaći da su se od formiranja NSBiH širom svijeta tražili nogometaši bh. korijena koji bi bili od pomoći. Neki od njih kroz reprezentativnu karijeru stvorili su nogometno ime, dok su pojedinci, ipak, bili samo prolaznici. Do sada smo izgubili mnogo nogometaša koji su iz nekih razloga odlučili da ne igraju za našu državu.

Specijalista za pogotke iz prekida

Doduše bilo je i svijetlih primjera poput Pjanića, Mujdže, Medunjanina, Misimovića i Begovića.

Ostaje da vidimo da li će Hajrović definitivno odabrati zemlju čokolade, satova i sira ili BiH. Naša država ne smije se olako odreći kvalitetnih igrača kakav sigurno Hajrović jeste.

U dresu lidera švicarskog prvenstva postigao je pet golova ove sezone. Specijalista za pogotke iz prekida. Odličnog driblinga i nepredvidivih rješenja. Ima kvalitet za najveće domete.