Niko nije siguran
14

Surovost nogometa: Treneri dobivaju otkaze i nakon odličnih rezultata

DP
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Biti nogometni trener znači i imati vrlo nesiguran posao. Otkaz Ernesta Valverdea koji mu je Barcelona uručila najnoviji je dokaz da ništa ne može garantirati sigurnost posla jednog nogometnog trenera.
Iako se Barcelona nalazi na prvom mjestu španskog prvenstva, iako se plasirala u osminu finala Lige prvaka, i bez obzira na to što je od 95 sedmica pod vodstvom Valverdea, Barcelona 81 sedmicu provela na prvom mjestu na tablici – on je otpušten, piše Marca.

Nešto slično dogodilo se i protivničkom Real Madridu 1992. godine. Radomir Antić, srpski stručnjak, u januaru iste godine imao je tri boda više od Barcelone, ali je dobio kartu u jednom pravcu.

Ni Premier liga ne nudi trenerima veću sigurnost. Claudio Ranieri je predvodio Leicester do potpuno neočekivane titule prvaka 2016. godine, ali je u februaru 2017. ostao bez posla.

"To je neobjašnjivo, neoprostivo, tužno i žalosno", govorio je tada Gary Lineker, bivši engleski reprezentativac.

Isplati li se postati revolucionar, iz temelja promijeniti stil igre jednog kluba? Ako se u obzir uzme primjer Johana Cruyffa, ne. Ovaj legendarni nogometaš Holandije bio je trener Barcelone koja je zahvaljujući njemu razvila prepoznatljivi stil tijekom devedesetih godina. Međutim, Cruyff nije bio u najboljim odnosima s tadašnjim potpredsjednikom kluba Joanom Gaspartom, kojeg je u trenutku dok mu je uručivao otkaz nazvao "Judom".

Ni Javier Clemente se u Atletico Madridu nije mnogo bolje provesti, iako je s klubom stigao do drugog mjesta na tablici. Crveno-bijeli iz Madrida imali su običaj trenere smijeniti kao na traci, sve do dolaska Diega Simeonea u klub.

Primjer Juppa Heynckesa pokazuje da čak ni osvajanje Lige prvaka nije garancija da nećete dobiti otkaz. Njemački trener je Realu iz Madrida donio trijumf u najjačem klupskom takmičenju 1998. godine, i to nakon 32 godine posta. Ipak, nešto lošiji rezultati u domaćem prvenstvu koštali su ga posla.

Vicente del Bosque je također dobio otkaz nakon što je s Realom osvojio prvenstvo Španije.

Da se otkaz ne dobiva uvijek zbog loših rezultata, pokazuje primjer Julena Lopeteguija. On je samo dva dana prije početka Svjetskog prvenstva otpušten s pozicije selektora Španije jer je preuzeo posao trenera u Real Madridu.