Izostala osveta
80

Gospodski potez Valverdea nakon otkaza: Barceloni oprostio 36 miliona eura

N. K.
Ernesto Valverde (Foto: EPA-EFE)
Ernesto Valverde (Foto: EPA-EFE)
Barcelona je prije nekoliko dana otpustila Ernestu Valverdea i pri tome se ponijela sramotno zbog načina na koji je tražila novog trenera, ali 55-godišnji španski stručnjak je umjesto osvete pokazao da je gospodin, piše Mundo Deportivo.

Naime, na sastanku Valverdeovog menadžera Inakija Ibaneza i jednog od ključnih ljudi kluba Oscara Graua, zastupnik otpuštenog trenera rekao je da se Valverde odriče još godinu i po plate od Barcelone.

Ugovor mu je trajao do ljeta 2021. i prema klauzuli u njemu, u slučaju otkaza na Valverdeovu štetu, imao je pravo primati platu od kluba do kraja raskinutog ugovora.

Međutim, Valverde nije želio primati astronomsku platu od Barcelone, koja ga je, prema pisanju uglednog L'Equipea, svrstavala na drugo mjesto najplaćenijih trenera u Evropi.

Valverde je u Barceloni zarađivao 24 miliona eura bruto, dok više od njega prima samo Diego Simeone u Atleticu (40 miliona eura).

Odrekao se tako 36 miliona eura bruto koje je trebao dobiti od Barcelone pa su, prema pisanju Munda, u klubu oduševljeni ovim njegovim potezom.