Šifra: Kazlagić
131

"Sudija po službenoj dužnosti": Pogledajte kako se kasapi pravda u Prvoj ligi FBiH

Piše: O. T.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
O sudijama i suđenju u Prvoj ligi FBiH pisali smo i ranije. Taj odlomak bosanskohercegovačkog nogometa završavao je i u brojnim medijima širom Evrope. Izvan granica bh. nogometa videozapisi o suđenju u Prvoj ligi FBiH služe kao komedija, unutar granica bh. nogometa djeluju samo kao tragedija. Posljednji primjer dolazi iz Siminog Hana gdje je Sloga, oprostite na izrazu, ugostila Olimpik.

Bio je to derbi meč 19. kola Prve lige FBiH odigran proteklog vikenda u kojem su se sastala dva kluba koja se bore za ulazak u Premijer ligu BiH.

Sloga je u meč ušla bez pobjede u tri meča proljetnog dijela sezone - upisala je dva poraza i remi pa je Ratko Ninković dobio otkaz. Bodovni bilans kazao je da Sloga nakon 18 kola zaostaje sedam bodova za prvoplasiranom Zvijezdom iz Gradačca te pet bodova za drugoplasiranim Olimpikom.

Takva matematika nedvojbeno je govorila da Sloga mora ići na pobjedu protiv Olimpika koji je meč dočekao s dvije pobjede i remijem u tri meča proljetnog dijela sezone.

Sloga je zbog takve matematike bila spremna dati sve od sebe kako bi slavila. Igrači i stručni štab, rukovodstvo kluba, navijači, sakupljači lopti, ma svi su morali dati svoj doprinos kako bi ekipa u pravoj atmosferi dočekala Olimpik.

U jačanju atmosfere, takav je dojam, se ipak pretjeralo. Jer, izgleda da je atmosfera ponijela i sudiju Mirzu Kazlagića, glavnu ulogu skoro svih dosadašnjih tekstova o suđenju u Prvoj ligi FBiH. Kazlagić je među nogometnim miljeom poznat kao "cazinski ljepotan", a stručnije se može opisati kao "sudija po službenoj dužnosti".

"Sabrana djela" Mirze Kazlagića mogli ste pogledati u jednom od naših ranijih tekstova, a kako je dijelio pravdu u Siminom Hanu gdje je domaćin slavio rezultatom 2:1 i gdje je pred kraj meča zamalo došlo do opće tučnjave, procijenite sami nakon što pogledate priloženi videozapis.

Šalu i ironiju na stranu, kome trebaju ovakav sport, ovakav nogomet i ovakvo suđenje? Je li to naša zbilja u kojoj moramo živjeti? Je li krajnje vrijeme da se stane ukraj nepravdi na nogometnim terenima u Bosni i Hercegovini?