Nogomet
24

Stručni komentator irske televizije: Dunphy misli da će se bh. igrači prepasti

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Eamon Dunphy, bivši fudbalski reprezentativac Republike Irske koji sada radi za nacionalnu televiziju RTE kao stručni komentator, očekuje da će se bh. igrači večeras prepasti na stadionu "Aviva".

Prema Dunphyju, irska reprezentacija ima reputaciju borbenog tima koji ne odustaje do samog kraja, što bi moglo biti njihov veliki adut.

"Moramo igrati u visokom ritmu, naš britanski stil fudbala sa oštrim startovima i duelima koje ćemo dobijati. Slavni Roy Keane je u jednoj sličnoj situaciji 2001. godine u prvoj minuti utakmice uklizao Marcu Overmarsu koji je odletio u zrak. To je bio signal, kojim je dao do znanja rivalu šta ga čeka", priča Dunphy.

On smatra da je Irska zahvaljujući remiju 1:1 u Zenici u blagoj prednosti u odnosu na BiH pred revanš u Dublinu. No, isto tako naglašava da igrači poput Edina Džeke ili Miralema Pjanića tu prenost u trenutku mogu anulirati.

"Na nama je teret da moramo dominirati terenom i da pobijedimo. Igramo kod kuće, ali to sa sobom nosi i pritisak. Očekivanja nacije biće teret na igračima, u to sam uvjeren. Ipak, nadam se da će oni biti dovoljno dobri da pobijede. Stekli smo ugled zahvaljujući našem borbenom duhu i tome što se nikada ne predajemo, tako da mislim da će bh. igrači biti zastrašeni. No, isto tako Džeko i Pjanić su fudbaleri koji igraju sa Romom Ligu šampiona tako da se znaju nositi sa situacijama visokog pritiska. Pjanić je specijalista za takozvane mrtve lopte, dok je Džeko vrlo, vrlo dobar napadač. Dao je puno golova u kvalifikacijama, tako da njenu ne trebaju dvije šanse. Dajte mu jednu i on će je pretvoriti u gol", zaključio je Dunphy.

Revanš susret baraža između Republike Irske i BiH igraće se večeras na stadionu Aviva u Dublinu s početkom u 20:45 minuta.

Pravdu će dijeliti Holanđanin Bjorn Kuipers. Prvi susret u Zenici okončan je rezultatom 1:1.