Nogomet
119

Baždarević: Irsku respektujemo, ali se ne bojimo; Džeko: Nadam se pobjedi u našoj Zenici

Piše: D. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U prostorijama stadiona Bilino Polje u Zenici večeras je održana konferencija za medije reprezentacije BiH uoči sutrašnje utakmice baraža za Evropsko prvenstvo protiv Irske, na kojoj su se obratili selektor Mehmed Baždarević i kapiten Edin Džeko.

Prvo pitanje za Baždarevića je bilo da li će Zmajevi igrati s dva napadača.

"Nećemo mijenjati našu koncepciju zbog protivnika koji ima probleme s golmanima. Držat ćemo se toga. Poslije treninga ćemo odrediti da li ćemo igrati u našoj standardnoj formaciji 4-3-3 ili ćemo praviti promjene. Ircima nedostaju neki igrači, ali ih mogu zamijeniti", izjavio je Baždarević.

Irci će pokušati iznenaditi Zmajeve u sutrašnjoj utakmici bez obzira na probleme s povredama.

"Ne bojimo se Irske, ali se radi o kvalitetnoj reprezentaciji. Spremni smo, znamo šta mogu. Vidjeli smo njihove dobre i loše stvari, ali mi imamo svoje kvalitete. Irsku respektujemo, ali se ne bojimo", rekao je selektor reprezentacije BiH.

BiH je u grupnoj fazi igrala protiv Velsa, koji ima nekih sličnosti s reprezentacijom Irske. To iskustvo bi nam moglo pomoći.

"Može nam pomoći to iskustvo, ali je Vels drugačiji od Irske. Učinili smo sve da analiziramo Irsku, sutra ćemo vidjeti šta će biti na utakmici. Spremni smo za borbu, igranje i trčanje. Posjed lopte će biti veoma važan. Moramo biti spremni na agresivnost u igri učiniti sve da napravimo prednost", dodao je Baždarević.

Novinarima se obratio i kapiten Zmajeva Edin Džeko.

"Pokazali smo da bez bitnih igrača možemo igrati protiv jedne reprezentacije kakva je Vels. Može se reći da smo kompletni, samo nam Bešić fali. Igramo u našoj Zenici, svi je volimo i nadam se da ćemo sutra pobijediti", kazao je Džeko.

Edin ima iskustva s igranjem protiv irskih nogometaša u Engleskoj.

"Znam skoro sve igrače koji igraju za Irsku, sve su to dobri igrači koji igraju u Engleskoj, koja je najbolja liga u svijetu. Imaju individualni kvalitet, ali im je snaga u zajedništvu. Oni nikad ne odustaju, tako će biti i sutra. I mi i oni želimo na Euro. Šanse su 50:50. Zenica je nešto posebno za nas, daje nam snagu. Želimo otići na naš prvi Euro", riječi su našeg kapitena.

Utakmica BiH - Irska se igra sutra na Bilinom Polju u Zenici s početkom u 20:45 sati.