Odlučio progovoriti
6

Štoper Manchester Uniteda se žestoko obrušio na savez: Zašto nas niko ne sluša?!

N. K.
Raphael Varane (Foto: EPA-EFE)
Raphael Varane (Foto: EPA-EFE)
Francuski štoper Raphael Varane se na društvenim mrežama pobunio protiv Engleskog nogometnog saveza i sve natrpanijeg rasporeda utakmica te također naglasio i veći rizik od povreda i umora.
Naveo je da to na kraju može prouzrokovati i veće nezadovoljstvo navijača pa nije bio štedljiv na riječima.
"Godinama i igrači i treneri upozoravaju da je previše utakmica, da je raspored prenatrpan i na opasnom nivou za fizičku i mentalnu dobrobit igrača. Unatoč tome, za sljedeću sezonu preporučuju se duže utakmice, više intenziteta i manje emocija koje igrači smiju pokazati. Samo želimo biti u dobrom stanju na terenu da damo 100 posto za naš klub i navijače. Zašto niko ne sluša naše mišljenje? Kao igrač, privilegiran sam jer svakog dana radim posao koji volim, ali smatram da ove promjene štete igri. Želimo biti na maksimalnom nivou, najbolji što možemo biti, i imati nevjerojatne partije koje navijači mogu slaviti svake sedmice. Vjerujem da je važno da mi, igrači i treneri, naglasimo ovu važnu temu ako želimo zaštititi igru koju volimo i dati sve od sebe za navijače", napisao je Varane.

Podsjetimo, engleski nogomet uskoro bi mogao usvojiti neka nova pravila poput strožeg sankcionisanja igrača pri nekom jačem izljevu emocija ukoliko ih sudije ocijene neprimjerenima.

Žele također da se u sudijskoj nadoknadi uračuna svako izgubljeno vrijeme na utakmici, čime bi susreti mogli trajati puno više od 100 minuta.

Od ranije poznato da u svijetu uvodi sve veći broj takmičenja poput Lige nacija, Konferencijske lige, proširenog Svjetskog klupskog prvenstva...