Nogomet
17

Šta veže Pjanića i Luksemburg: Prvi fudbalski koraci, Euro 2006, prvi takmičarski gol za Zmajeve...

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u 20:15 sati igrat će prijateljski meč protiv Luksemburga. Posebnu pažnju pred ovaj meč privlače poveznice veznjaka našeg tima Miralema Pjanića sa Luksemburgom.

Naime, Pjanić se nakon odseljenja iz Bosne i Hercegovine sa svojom porodicom preselio u Luksemburg gdje je započeo fudbalsku karijeru u klubu Schifflange 95. Sa samo 14 godina prešao je u Metz brusiti svoj talent i već tada je privlačio brojne francuske klubove.

Pjanić je i prve utakmice za neku nacionalnu selekciju odigrao pod zastavom Luksemburga i to u kadetskom pogonu. Luksemburg je dobio domaćinstvo za Evropsko prvenstvo za kadete koje se održalo 2006. godine što je nekako i jedini način da ova zemlja ima svoj tim na završnici veliko takmičenja. Pjanić je tako zaigrao na Euru u dresu Luksemburga koji je bio u grupi A sa Španijom, Rusijom i Mađarskom.

Gol protiv Španije

Očekivano, Luksemburg je izgubio sve mečeve i to uz gol-razliku 1:13. Jedini gol postigao je, pogađate, Miralem Pjanić i to protiv Španije za koju su tada igrali Cesar Azpilicueta, današnji igrač Chelseaja, i Bojan Krkić, tadašnji član Barcelone koji trenutno nastupa za Stoke City. Na tom prvenstvu igrali su Toby Alderweireld i Axel Witsel za Belgiju; Sven i Lars Bender, Marko Marin i Toni Kroos za Njemačku, Stevan Jovetić za Srbiju i Crnu Goru...

No, vratimo se Pjaniću koji će pravi utisak u dresu Luksemburga ostaviti u meču za kadetsku reprezentaciju kada je igrala protiv Belgije.

Četiri gola Belgiji

"Najupečatljivije sjećanje na Pjanića u njegovim nastupima za mlade selekcije Luksemburga je kada je sa 16 godina igrao protiv Belgije. Luksemburg je veoma mala selekcija u odnosu na Belgiju. Meč je završio nevjerovatnim rezultatom 5:5, a Pjanić je postigao četiri gola i asistirao jedan. Kada to vidite, to vas osvaja", kazao je Francis De Taddeo, trener koji je Pjaniću pružio šansu da sa 17 godina debituje za Metz protiv Paris Saint-Germaina 18. augusta 2007. godine.

Pjanić će kasnije nastupiti i za juniore Luksemburga, a onda je donio konačnu odluku i obukao dres Bosne i Hercegovine u prijateljskom meču protiv Bugarske 20. augusta 2008. godine kada smo poraženi sa 2:1 i kada je na klupi Zmajeva kao selektor debitovao Miroslav Ćiro Blažević.

Prvi takmičarski gol za Zmajeve

Ipak, to nije bio kraj vezi Pjanića sa Luksemburgom. Popularni Mire je upravo protiv ove zemlje postigao prvi gol za A selekciju naše zemlje u takmičarkim mečevima. To se desilo 3. septembra 2010. godine kada smo u gostima u okviru 1. kola kvalifikacija za Euro 2012 slavili sa 3:0, a Pjanić pogodio iz slobodnog udarca.

Zbog svega toga, Luksemburg zauzima posebno mjesto u životu Miralema Pjanića, ali to neće biti prepreka da i večeras član Rome postigne pogodak zemlji u kojoj je započeo fudbalsku karijeru.

Naša reprezentacija večeras igra šesti meč protiv Luksemburga, a do sada smo slavili u prethodnih pet. Četiri puta smo igrali u kvalifikacijama protiv ove male zemlje i jednom u prijateljskom meču, a gol-razlika u tim mečevima iznosi 13:2 za naš tim.

Utakmica protiv Luksemburga na stadionu Josy Barthel počinje u 20:15 sati uz direktan prijenos na FACE TV.