Kvalifikacije za Evropsku ligu
0

Šta predstavnici naših klubova kažu o protivnicima

Pišu: N. Jamaković i E. Isanović
Foto: AP
Foto: AP
Tri bh. predstavnika u predstojećoj sezoni Evropske lige - Sarajevo, Željezničar i Široki Brijeg saznali su imena protivnika u pretkolima. U prvom pretkolu Široki Brijeg se sastaje s ljubljanskom Olimpijom, dok u drugom pretkolu Sarajevo i Željezničar za protivnike imaju švedski Orebro, odnosno moldavski Sheriff.

Trener FK Sarajevo Dženan Uščuplić ističe da je Orebro atraktivan protivnik, te da je stoga dobro što ih je Sarajevo izvuklo.

"Zbog čitave situacije oko kluba o šansama za prolaz ćemo moći govoriti tek po završetku priprema. Međutim, borit ćemo se kao lavovi da ih prođemo", kaže Uščuplić, dodajući kako Orebro ocjenjuje kao srednje tešku ekipu za prolaz dalje.

Široki će biti spreman za Olimpiju

Sarajevo je prije dvije sezone u trećem pretkolu Evropske lige izbacilo Helsingborg, koji je na tabeli završio bolje plasiran od Orebra (Helsingborg 2, Orebro 3. mjesto). Međutim, Uščuplić ističe da je Sarajevo tad imalo bolju ekipu i iskusnije igrače. Prvu utakmicu Sarajevo igra u gostima kod Orebra.

Trener Širokobriježana Mario Ćutuk smatra da njegova ekipa u duelu s Olimpijom ima šanse 50:50 posto za prolaz, bez obzira na to što je Široki u istom takmičenju prošle sezone u dvije utakmice slavio protiv Olimpije ukupnim rezultatom 5-0.

"Kako čujem, Olimpija je promijenila ekipu, nešto su se pojačali u odnosu na prošlu sezonu. Međutim, to nikako ne znači da mi nećemo ići na prolaz dalje u tom duelu. Pripreme smo počeli nešto ranije, 10. juna, upravo zbog nastupa u Evropi. Igrači su malo umorni, ali ćemo ih osvježiti pred duel s Olimpijom na našem stadionu", rekao je Ćutuk za Sarajevo-x.com.

Sheriff će teško napuniti stadion

Prvi šef struke tima sa Grbavice Amar Osim nije bio zadovoljan nakon izvlačenja.

"Kada pogledate rejting, koga su sve eliminisali prošle godine, onda je jasno da se radi o kvalitetnom suparniku. Osim toga, nisu atraktivni, teško mogu napuniti stadion. Bit će dobro ako pogriješim", rekao je Osim i dodao:

"Niko od bh. predstavnika nije imao sreće. Borac čeka izuzetno težak ispit. Nezgodno je igrati protiv takvih ekipa. Sarajevo je, također, moglo proći bolje. Örebro je završio treći u švedskoj ligi. Mislim da nas sve čekaju velika iskušenja, ali nema predaje", zaključio je Osim junior.