Bitka za Evropu
0

Sarajevo gost Orebru, Željezničar dočekuje Sheriff

Sarajevo-x.com
Bh. predstavnici u 2. pretkolu Evropske lige, Sarajevo i Željezničar, igrat će večeras prve utakmice protiv svojih protivnika. Ekipa koju vodi češki stručnjak Jirži Plišek će se na gostujućem terenu susresti sa švedskim Orebrom, dok će "plavi" na stadionu Asim Ferhatović Hase ugostiti moldavski Sheriff.

Orebro je ekipa koja još uvijek nema pobjede u evropskim takmičenjima. U nekoliko posljednjih susreta u domaćem prvenstvu je doživjela teške poraze. Najbolji igrač ovog kluba je Bosanac Nordin Gerzić, centralni vezni igrač. On smatra da u duelu sa Sarajevom njegova ekipa ima dobre šanse, iako ne potcjenjuje mogućnosti bh. predstavnika. On smatra da utakmica sa Sarajevom neće biti laka, jer će "bordo" ekipa, osim podrške svoje vjerne navijačke grupe "Horde Zla", imati i podršku bh. navijača koji žive u Švedskoj. Neki će reći da je prednost Orebra to što švedsko prvenstvo traje od aprila, te je ova ekipa u takmičarskoj formi, za razliku od Sarajeva.

Što se tiče našeg predstavnika, FK Sarajevo, dogodile su se neke promjene u odnosu na prošlu sezonu. Neki igrači su otišli, neki novi došli, a u klub je stigao i novi trener, češki stručnjak Jirži Plišek. Po mnogima je on i najjača karika Sarajeva, najviše zbog ozbiljnog pristupa radu od njegovog dolaska u klub. FK Sarajevo je u ovom duelu favorit na papiru, jer je nosilac. Opasnost za našeg predstavnika bi se mogla kriti u fizičkoj spremi s obzirom da se Sarajevo pripremalo užurbano za ovu utakmicu tokom pauze između dvije takmičarske sezone. Ovu utakmicu gledatelji pored malih ekrana mogu pratiti na TV1 večeras u 19 sati.

Drugi bh. predstavnik, FK Željezničar, prvu će utakmicu igrati na stadionu Asim Ferhatović Hase, gdje će dočekati moldavski Sheriff. Pozitivna stvar za našeg predstavnika je to što je većina igrača nakon protekle sezone ostala u ekipi. Osim odlaska golmana Ibrahima Šehića, klub nije napustio nijedan važan igrač. S druge strane, ekipa Sheriffa je značajno promijenjena u odnosu na prošlu sezonu. No, uprkos tome, Moldavci u ovaj duel ulaze kao favoriti.

Trener "plavih", Amar Osim, izjavio je da očekuje da njegovi igrači daju svoj maksimum, jer je to jedini način da Željezničar izađe kao konačni pobjednik nakon dvije odigrane utakmice protiv Sheriffa.

Susret na stadionu Asim Ferhatović Hase počinje večeras u 20:30 sati.