Nogomet
25

Sretko Vuksanović: Sarajevski derbi je najbolji u regiji, neka pobijedi bolja ekipa

Piše: D. B.
Sretko Vuksanović
Sretko Vuksanović
Sarajevo i Željezničar u nedjelju igraju 109. gradski derbi, utakmicu koja se smatra najvažnijom u bh. nogometu. Jedan od onih koji je imao priliku igrati za oba kluba je Sretko Vuksanović (43) koji je u razgovoru za portal Klix.ba govorio o svojim sarajevskim derbijima i nedjeljnoj utakmici koja nas očekuje.

Vuksanović je počeo karijeru u Sarajevu, a tokom karijere je igrao za Sochaux, Gent, Genk, Cappellen, Pau, Sporting Toulon, Željezničar i Slaviju.

"Dijete sam Sarajeva, igrao sam u timu s Koševa sve do rata, tu sam proveo puno vremena. Potom sam 1992. godine otišao u inozemstvo, a nakon rata sam se vratio u BiH i nosio dres Željezničara 2003. godine. Dobio sam poziv tadašnjeg sportskog direktora Nijaza Brkovića, kojem me je preporučio Mehmed Baždarević. Plavi su tražili iskusnog igrača koji će s ekipom igrati u Evropi, tako da sam stigao na Grbavicu iz 2. lige Francuske. Igrati za Sarajevo i Željezničar je bila velika čast, jer su to naša dva najveća kluba. Uvijek je bilo lijepo igrati derbi i prije i poslije rata, znam kakav je osjećaj nastupiti na toj utakmici u bordo i plavom dresu. Posebni su to susreti, zaista je lijepo doživjeti ono što sam ja doživio tokom karijere", izjavio je Vuksanović.

S obzirom na lijepe uspomene koje nosi iz oba kluba, Sretko ne može izabrati jednog od dva rivala.

"Jedno je sigurno, ja sam dijete Sarajeva, ali mi je bilo lijepo i u Željezničaru, gdje su me igrači i uposlenici kluba korektno primili i prihvatili. Danas imam dosta prijatelja s obje strane. Više sam vremena bio u Sarajevu, od sedme godine pa do rata, dok sam dvije lijepe godine proveo na Grbavici", rekao je nekadašnji nogometaš.

Dva derbija su mu ostala u sjećanju, jedan u bordo, a drugi u plavom dresu.

"Sjećam se derbija u dresu Sarajeva prije rata, koji se igrao na Koševu i završen je rezultatom 0:0. Igrali smo po snijegu, a izgubili smo na penale. Poslije rata sam na Koševu igrao u dresu Željezničara, bilo je 1:1. Poveli smo, a onda je Sarajevo izjednačilo u 96. minuti. Utakmica je produžena zbog ranijeg prekida", kazao je Vuksanović.

U nedjelju neće biti na Koševu, ali će derbi pratiti putem TV-a. Te utakmice ne propušta.

"Nažalost, zbog trenerskog posla neću moći doći na Koševo, ali ću moći gledati putem TV-a. Svaki derbi pratim redovno, to je posebna utakmica. Derbi ima veliko značenje u regiji, u Hrvatskoj, Srbiji i BiH, ali je ovaj naš najljepši zbog igre i navijača, barem meni", riječi su našeg sagovornika.

Sarajevo i Željezničar nisu dobro počeli sezonu, no, situacija se popravlja dolaskom novih trenera. Vuksanović se nada kvalitetnom derbiju na Koševu.

"Primjetne su promjene u FK Sarajevo nakon dolaska trenera Mehmeda Janjoša koji mi je dobar prijatelj još iz Sochauxa. Željo također ima dobrog trenera Slavka Petrovića koji je stigao iz Radnika. Zaista se vidi velika promjena u ekipi. Neka pobijedi bolji, nadam se dobrom derbiju sa mnogo navijača na tribinama i dobroj atmosferi", dodao je Vuksanović.

Sarajevski klubovi će postizati bolje rezultate i igrati kvalitetnije ukoliko budu strpljivi i duže vremena zadrže kostur ekipe.

"Željezničar je prije Slavkovog dolaska preskakao igru, lopta je išla iz zadnje linije preskakanjem veznog reda, što je Petrović popravio. Pas igra je tu, dok Sarajevo ima dosta igrača sa strane koji se još uigravaju. Inače, to često mijenjanje igrača je najveći problem Sarajeva i Željezničara, treba jedna ekipa igrati barem dvije sezone zajedno da bi postala pravi tim. U moje vrijeme su Sarajevo, Željezničar i Slavija imali dobre ekipe, uvijek su imali kostur od šest ili sedam igrača koji su igrali zajedno, dok su dolazila dva ili tri pojačanja. Sada je problem što mnogo novih igrača dolazi odjednom pa treba puno vremena da se uigraju i postignu rezultate. Treba strpljenja", smatra bivši učesnik vječitih derbija.

U razgovoru za portal Klix.ba se osvrnuo i na novi sistem takmičenja u Premijer ligi BiH.

"Liga 12 bi trebala biti bolja, mada još nisam vidio neki poseban kvalitet. Krupa je nova u ligi i dobro stoji na tabeli. Ipak, ekipe poput Čelika, Borca i danas drugoligaša Veleža moraju biti u vrhu. Zrinjski je dobar primjer kluba koji dobro radi, ostavlja svoje igrače, a rezultat su titule", rekao je Vuksanović.

Nakon završetka nogometne karijere, on je ostao u sportu, a svoje znanje prenosi na mlade nogometaše. Njegov cilj je u narednom periodu steći potrebne licence i okušati se kao trener nekog premijerligaškog kluba.

"Trenutno sam trener mlađih selekcija FK Olimp već šest godina. Radim sa djecom, zadovoljan sam, igramo turnire i kantonalnu ligu. Igram ligu veterana i druge utakmice sa svojim prijateljima. Imam ambicije da budem trener u Premijer ligi BiH, od sljedeće godine ću se školovati za licence", završio je Vuksanović.

Sarajevo i Željezničar derbi igraju u nedjelju na stadionu Asim Ferhatović Hase od 15:00 sati.