Nogomet
3

Sanel Jahić: Ako pobijediš u derbiju, ponos si grada i navijača, moramo odigrati muški

Piše: D. B.
Sanel Jahić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sanel Jahić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U nedjelju će na stadionu Asim Ferhatović Hase biti odigran gradski derbi između Sarajeva i Željezničara, a jedan od onih koji ima iskustva u okršajima rivala je nogometaš Plavih Sanel Jahić. U razgovoru za portal Klix.ba je rekao da se nada pobjedi, ali i da remi ne bi bio loš rezultat na teškom gostovanju.

Ekipa Željezničara je reprezentativnu pauzu iskoristila za podizanje forme i pripremu za derbi.

"U našoj ekipi imamo 22 kvalitetna nogometaša, bazirali smo se samo na dobru pripremu. Puno bolje igramo otkako je u klub stigao trener Slavko Petrović, više se trči", izjavio je Jahić.

On je istakao činjenicu da pobjeda protiv Sarajeva donosi tri boda kao i trijumf nad bilo kojim drugim protivnikom, ali i prestiž jer se radi o najvećem rivalu.

"Derbi je utakmica kao i svakaka druga kada je riječ o bodovima, no, razlika je u tome što se radi o susretu gradskih rivala. Ako pobijediš, ponos si navijača i grada. Važna je to utakmica za klub, igrače i navijače, najvažnija u sezoni. Moramo odigrati muški i pokušati pobijediti", rekao je iskusni nogometaš Željezničara.

Jedan mu je derbi ostao u posebno lijepom sjećanju.

"Sjećam se derbija koji smo odigrali 2002. godine, kada smo pobijedili rezultatom 1:0 golom Gredića. Te sezone smo bili šampioni", prisjetio se Jahić.

Nakon problema s povredom, ovaj defanzivac je spreman za nastupe.

"Poslije Radnika sam se priključio ekipi i normalno treniram. Spreman sam za igru, a da li ću nastupiti protiv Sarajeva, odlučit će trener. Zdrav sam, naporno sam radio na treninzima i borio se, nadam se da ću zaigrati. Imam iskustva, puno derbija u nogama", istakao je tridesetčetverogodišnji nogometaš.

Plavi respektuju rivala, no, znaju njegove slabosti.

"Sarajevo ima veoma dobru ekipu, pogotovo prema naprijed, ali u odbrani imaju dosta problema, ostavljaju dosta prostora kad izgube loptu. To je naša šansa", tvrdi Jahić.

Željezničar će igrati na pobjedu, no, ni bod ne bi bio loš.

"Idemo na pobjedu, kao i u svakoj drugoj. Ako osvojimo sva tri boda, bit će to veliki trijumf, ali bih ja bio zadovoljan remijem i nastavkom niza bez poraza", riječi su našeg sagovornika.

Igrama i rezultatima se ove sezone istakao Zrinjski, koji ima prednost od osam bodova.

"Zrinjski je dobro otvorio sezonu, dobro igraju i imaju veliku prednost za našu ligu, no, ima još mnogo utakmica. Kiksat će i Plemići, to je sigurno. Moramo pobjeđivati da bismo im se približili", rekao je Jahić.

Klub sa Grbavice naredne sezone želi u Evropu, a idealno bi bilo ove sezone osvojiti jedan trofej.

"Evropa je prioritet, ali mi moramo pokušati osvojiti neki trofej. To je cilj kluba i igrača, mi smo svjesni da igramo za Želju, klub koji uvijek traži trofeje", završio je Jahić.

Derbi Sarajevo - Željezničar se igra u nedjelju na stadionu Asim Ferhatović Hase od 15:00 sati.