Edin Džeko
0

"Sretan sam u Man Cityju, ali Wolfsburg ostaje u mom srcu"

Totalsport
Edin Džeko (Foto: AFP)
Edin Džeko (Foto: AFP)
Dieumerci Mbokani (25), reprezentativni napadač Konga i francuskog prvoligaša Monaca, pridružio se Wolfsburgovom sastavu u kojem će, kao zamjena za Edina Džeku, ostati do kraja bundesligaške sezone.

Mbokani je u Monaco stigao prije samo šest mjeseci nakon dobrih igara u Standardu iz Liegea, međutim, već je promijenio sredinu nakon što se nije uspio nametnuti u klubu iz parlamentarne monarhije. U pitanju je posudba među bundesligaške "vukove".

Dodajmo da Wolfsburg traži još jedno januarsko pojačanje i to na poziciji krila. Potencijalne kupovine su Jonathan Legear (Anderlecht) i Milan Jovanović (Liverpool).

Edin Džeko, napadačko pojačanje Manchester Cityja, u utorak je navratio u Wolfsburg gdje je stigao za službene internetske stranice kluba dati osvrt na prve dojmove iz Engleske.

Prije samo tri sedmice bili ste na pripremama u Marbelli s Wolfsburgom, a u međuvremenu ste debitirali za Manchester City. Kakvi su prvi dojmovi u ovoj godini

Mnogo se toga dogodilo. Duže vremena nisam znao hoće li uopće doći do transfera, a nekoliko sam dana bio i bolestan. Ostao sam miran, nisam gubio živce i jednostavno sam sebi rekao: Šta će biti, bit će. Ne dođe li do transfera, ostajem ovdje. Meni to ne bi bio nikakav problem. Mislim da se na kraju svima složilo na najbolji mogući način.

Jeste li u svoj toj strci stigli pronaći dom?

Ne, nisam za to još imao vremena. I dalje živim u hotelu, a nisam još stigao ni upoznati grad. Ono što sam vidio jako mi se svidjelo. Također, u Manchesteru nisam prvi put, igrao sam s Wolfsburgom tamo protiv Uniteda.

Odigrali ste već dvije utakmice za City u punoj minutaži. Kako ste do sada zadovoljni?

Prvu smo utakmicu pobijedili, u drugoj smo izgubili. U tom pogledu ne mogu biti zadovoljan, ali ovdje sam tek dvije sedmice i nastojim naporno raditi. Uslijedit će pobjede i moji pogoci, siguran sam u to. Osjećam se dobro, novi saigrači su me lijepo primili.

Po dolasku u Manchester kazali ste da je engleska liga najbolja na svijetu. Jeste li se u to uvjerili?

U svakom slučaju. Tempo je puno brži i liga jača, to mogu potvrditi nakon provedene dvije sedmice.

Niste tajili da ste Wolfsburg željeli napustiti još prošloga ljeta. Nakon što vam to nije pošlo za rukom, kakvima biste opisali sljedećih šest mjeseci, koliko ste još ostali?

Za Wolfsburg sam igrao sa zadovoljstvom trudeći se u svakoj utakmici dati maksimum. Da nije tako ne bih postigao još deset golova. U posljednjih pola godine nije sve uvijek išlo kako je trebalo, ali to je nogomet.

Kakav je osjećaj biti najskuplji igrač Bundeslige svih vremena?

To je nešto čime se ponosim i što mogu zahvaliti klubu, budući da bez njega sigurno ne bih bio takav. Nagrada je to i za Wolfsburg koji je ostvario najskuplji transfer. Sretan sam i zbog kluba.

Osjetite li nostalgiju?

Svakako, nije mi lako bilo otići nakon tri i po godine. Wolfsburg je moj drugi dom kojeg ću uvijek rado posjećivati. Pratim i ekipu i sretan sam zbog njihovog dobrog starta u nastavku sezone. Iz utakmice protiv Bayerna vidio sam samo golove, ali sam susret protiv Mainza odgledao u cjelosti. Ekipa igra bolje i nadam se da će uslijediti berba bodova u nadolazećim kolima.

Zasigurno vam je najradosniji događaj kojega se iz Wolfsburga sjećate osvajanje naslova prvaka. Šta još rado pamtite?

Sve tri i pol godine za mene imaju poseban značaj. One nisu bile samo uspješne već, za mene vrlo važno, i sretne. Upoznao sam neke sjajne ljude, a s mnogim sam igračima ostao u kontaktu. Htio bih istaknuti još jednu stvar, navijače. Zahvalan sam im na svim godinama podrške. Samo zbog toga nosit ću Wolfsburg vječno u srcu.