Savićević za Sarajevo-x.com
0

INTERVJU / "Srbija prolazi grupu, Španija ili Argentina bit će na tronu"

Razgovarao: Edin Isanović
Dejan Savićević
Dejan Savićević
Počelo je Svjetsko fudbalsko prvenstvo. Južna Afrika će ponuditi nešto novo. To je prvo SP na tom kontinentu. O predstojećem planetarnom izlogu fudbala razgovarali smo sa Dejanom Savićevićem, predsjednikom Fudbalskog saveza Crne Gore i bivšim reprezentativcem SFRJ, kojeg su krasili brzina, jak udarac, te nevjerovatna tehnika i pregled igre.

Za Sarajevo-x.com Savićević govori o Mundijalu u Italiji 1990. godine, SP u Južnoafričkoj Republici, favoritima, Messiju, Srbiji i Sloveniji.

Da li ste i Vi pod euforijom velikog događaja?

Ne mogu reći da sam nešto posebno nestrpljiv. U prvom redu pratit ću Englesku i Švicarsku, reprezentacije koje su sa Crnom Gorom u kvalifikacionoj grupi za Evropsko prvenstvo. Svakako da bih gledao utakmice i bez toga. Zanimljivo će biti vidjeti kako će se prvenstvo organizovati prvi put na tlu Afrike.

Vi ste osjetili kako World Cup izgleda "iznutra". Mundijal u Italiji 1990., na kojem je nastupila posljednja reprezentacija SFR Jugoslavije, vjerovatno nosi mnogo lijepih uspomena?

Svakako. Imali smo strašnu generaciju. Start nije bio obećavajući, jer smo poraženi od Njemačke sa 4–1. Kasnije su stvari došle na svoje, kvalitet je izašao na vidjelo. Pobjede protiv Kolumbije i UAE-a otvorile su nam vrata drugog kruga.

U osmini finala "pala" je Španija sjajnim pogocima Dragana Stojkovića?

Bila je to velika utakmica. Sa nostalgijom se sjećam sjajnih poteza Piksija. Pamtim da je bilo izuzetno toplo, a slavili smo u produžetku.

I onda dolazi Argentina i poraz na jedanaesterce, taj dvoboj opisan je milion puta. Šta Vam je ostalo najupečatljivije?

Susret je bio dramatičan, a neke sudijske odluke išle su na našu štetu. Mislim da je i Refik Šabanadžović nepravedno dobio dva žuta kartona. Izvanredno je do tog trenutka čuvao Maradonu. Mogli smo otići u polufinale, ali su Argentinci bili precizniji sa bijele tačke. Tako je to u fudbalu. Kada se spomene ta utakmica, odmah se sjetim sjajne šanse koju sam propustio pred golom Goycochee, ali je lopta otišla preko gola.

Mnogi relevantni stručnjaci reći će kako je Vaša generacija mogla otići do kraja?

Ne znam, teško je odgovoriti na to pitanje. Po kvalitetu sigurno jesmo, no za takvo nešto i okolnosti su trebale biti drugačije. Neko će reći da nismo imali sreće, ja ne mislim da je stvar u tome.

Kojim selekcijama predviđate poredak u samom vrhu na jugu Afrike?

Svi nekako vjerujemo velikima. Favoriti su uvijek isti: Brazil, Argentina, Engleska, Njemačka, Italija, Španija, pa i Holandija.

Kome od nabrojanih reprezentacija dajete najviše šansi?

Ponajprije "furiji". Po mom sudu imaju najmoćniji sastav. Dugo godina nisu mogli osvojiti ništa, ali su na kontinentalnoj smotri u Austriji i Švicarskoj bili dominantni. Sada žele i planetarni trofej. Da li mogu dotaknuti vrh? Mislim da mogu. Jednostavno imaju kvalitet u svim linijama: golmana, odbranu, a naročito vezni red i napad. Sve je to složeno u homogenu ekipu. No, ne smije se potcijeniti niti zanemariti Maradonina Argentina. Nije isključeno da i oni na SP-u budu prvaci.

Fudbaler oko kojeg će se sve vrtjeti?

Bude li igrao kao u Barceloni – Messi. Najbolji igrač današnjice. Ne vjerujem da će se pojaviti neko iz drugog plana, dosad neotkriven. Na nastupe može utjecati i umor zbog teške klupske sezone.

Kakvu će ulogu odigrati klimatski uslovi?

To je zanimljivo pitanje. Pretpostavljam da će se na vremenske prilike lakše prilagoditi afričke reprezentacije.

Na kraju moramo spomenuti jedine dvije reprezentacije iz regije koje su se plasirale na Mundijal: Srbija i Slovenija. Mogu li proći u drugi krug?

Za Srbiju sam ubijeđen da će preskočiti grupu. Što se tiče Slovenije, da budem iskren, ne znam s kim su u grupi.

Engleska, SAD i Alžir.

Bit će teško, ali nije isključeno da nas iznenade.