Elvir Bolić za Sarajevo-x.com
0

"SP će obilježiti Messi, on je klasa za sebe"

Razgovarao: Edin Isanović
Bivši reprezentativac BiH i nosilac dva reprezentativna rekorda, Elvir Bolić, prije četiri godine završio je karijeru, a kako ovih dana boravi u našoj zemlji, iskoristili smo priliku da porazgovaramo o SP-u na jugu Afrike, favoritima, njegovoj karijeri, bh. reprezentaciji...

Kako ocjenjujete kvalitet utakmica na Mundijalu?

Mislim da su svi očekivali više. No, obično je to tako u prvim utakmicama. Svi trče u napad, svi se brane iza lopte. Treneri više pažnje posvećuju defanzivnim zadacima. Mogli ste vidjeti da nije bilo puno golova, mislim 25 nakon prvog kruga. Ovo je potpuno druga priča u kojoj nema popravnog kao u prvenstvu. No, smatram da će u nastavku biti lijepih i atraktivnih poteza, te da će gledaoci moći uživati.

Kakvu će ulogu imati klimatski uslovi?

Svakako da mogu uticati na određene stvari. Nogometaši vole kada nije pretoplo, a pošto je na južnoj polulopti jesen, mislim da će sami akteri na terenu imati dobre uslove.

Ko su glavni favoriti za svjetskog prvaka?

Argentina i Španija. Potom dolaze Brazil, Italija i Engleska. Te reprezentacije su sposobne otići do kraja. Međutim, ne treba zaboraviti Njemačku i Holandiju. Naročito "elf“, selekciju koja je mnogo puta pokazala da zna igrati na rezultat. Ključ uspjeha je u tome ko će igrati brže, čime će se stvoriti višak igrača i prilike za gol. Naposljetku, svaka reprezentacija ima pravo na ambiciju, a turnir će ponuditi hijerarhiju na temelju forme i poklapanja svih ostalih faktora uspjeha.

Predviđate li neka iznenađenja?

Mislim da će biti i toga. Opet, ne vjerujem da će biti nekih senzacija.

Koji igrač bi mogao obilježiti planetarni izlog nogometa?

Najviše šanse dajem Messiju. On je najbolji nogometaš današnjice. Nezadržiljiv je u driblingu, jak na udarcu, pogotovo ljevicom. On je klasa za sebe.

Nažalost, BiH nema na Rtu dobre nade?

Velika šteta. Još se ne mogu oteti dojmu da smo mogli prekočiti Portugal i na jugu Afrike napraviti dobar rezultat. Siguran sam da smo kvalitetniji od mnogih selekcija.

Uskoro će kvalifikacije za Euro 2012. Može li ova generacija izboriti plasman na kontinentalnu smotru nogometa?

Apsolutno! Ova generacija može do velikog rezultata. Imaju mnogo motiva i ambicija. Mi nismo uspjeli, ali sam optimista što se tiče Džeke i društva.

Zajedno sa Barbarezom, Konjićem, Hibićem, Baljićem i ostalim kolegama bili ste nadomak plasmana na EP-a u Portugalu 2004. No, u presudnoj utakmici niste uspjeli savladati Dansku?

To mi je bio najtužniji trenutak karijere, mada mi je gol koji sam postigao protiv Danaca najdrži što se tiče državnog dresa.

A klupski je vjerovatno onaj kada ste u dresu "Fenerbahčea“ "zabili“ "Manchester Unitedu“ na "Old Traffordu“?

Svakako! To se pamti, to se ne zaboravlja.

Možete li nam za kraj reći šta trenutno radite?

Najviše vremena posvetio sam biznisu. Na jesen ću odlučiti hoću li ponovo biti uz nogomet ili ne.