Nogomet
76

Sports Illustrated: Za BiH je ovo "sada ili nikada", ova generacija je neponovljiva

Klix.ba
Ugledni svjetski sportski novinar Jonathan Wilson se u svojoj kolumni u magazinu Sports Illustrated osvrnuo na četiri nogometne reprezentacije koje će se, vjeruje, prvi put naći na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Među njima je i reprezentacija BiH.

Osim naše zemlje, na najvećoj svjetskoj smotri nogometnih reprezentacija nikada nisu igrali Burkina Faso, Etiopija i Crna Gora. Wilson vjeruje da će upravo naredne godine ove četiri reprezentacije biti dio Mundijala.

"Sve je izgledalo tako dobro. Bosna je u duelima sa Grčkom uzela četiri boda i postigla mnogo golova za čelnu poziciju grupe G. Navijači koji su patili nakon dva baraža i ispadanja vjeruju da ovaj put njihova reprezentacija može na veliko takmičenje. Postoji pritisak i generacija koju čine Edin Džeko, Miralem Pjanić, Zvjezdan Misimović, Senad Lulić... vjerovatno se neće ponoviti u skorijoj budućnosti. Ukoliko Bosna želi na Svjetsko prvenstvo, to je sada ili nikada", smatra Wilson.

U kolumni od podsjeća na dvomeč sa Slovačkom koji je naša reprezentacija igrala prošlog mjeseca.

"U Zenici su igrali monotono i izgubili 1:0. Grčka se nakon toga izjednačila po broju bodova sa BiH. Četiri dana kasnije BiH je išla u goste Slovačkoj, zajedno sa 7.000 navijača. Dvadesetak minuta prije kraja utakmice gubili su 1:0, a onda je stoper Ermin Bičakčić glavom izjednačio nakon ubačaja iz kornera. Osam minuta kasnije, mladi igrač Izet Hajrović je ušao u igru i postigao vrhunski gol. Bosna je pobijedila 2:1 i nalazi se ispred Grčke sa boljom gol razlikom, ali pobjede protiv Lihtenštajna i Litvanije bi im donijele prvo Svjetsko prvenstvo", piše Wilson u kolumni.

U baražu za odlazak na Svjetsko prvenstvo u afričkim kvalifikacijama, Burkina Faso će u subotu odmjeriti snage sa Alžirom, dok će Etiopija prolazak dalje tražiti u utakmici protiv Nigerije.

Trinidad i Tobago je sa 1,3 miliona stanovnika najmanja nacija koja se ikada plasirala na Svjetsko prvenstvo. Oni su eliminisani već u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva 2006. godine. Crna Gora koja ima oko 630 hiljada stanovnika mogla bi postati najmanja nacija koja je igrala jedan Mundijal. Predvodit će ih Marko Baša, Mirko Vučinić i Stevan Jovetić, piše Wilson u kolumni za magazin Sports Illustrated.