Nogomet
31

Liga prvaka / Spektakl Dortmunda i Legije za novi rekord, Real, Bayer, Monaco i Leicester u osmini finala

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
Real Madrid, Bayer Leverkusen, Monaco, Leicester City i Juventus pridružili su se Arsenalu, Paris Saint-Germainu, Atlético Madridu, Bayern Minhenu i Borussiji Dortmund u osmini finala Lige prvaka nakon što su ostvarili potrebne rezultate za takav uspjeh u 5. kolu grupne faze elitnog takmičenja. Rekord Lige prvaka po broju postignutih golova u jednom meču (12) postavili su Dortmund i Legia.

Grupa E

CSKA Moskva - Bayer Leverkusen 1:1

Ovo je ujedno bio i prvi meč 5. kola pošto je počeo u 18 sati, a okončan je rezultatom 1:1 čime je CSKA ostala bez šansi za plasmanom u osminu finala takmičenja.

Monaco - Tottenham 2:1

Monaco je pobjedom na Tottehnamom (2:1) na domaćem terenu izborio plasman u osminu finala, dok je Tottenham ostao bez svih šansi za osminom finala Lige prvaka.

Engleski klub je imao mnogo veća očekivanja u ovoj sezoni elitnog takmičenja pogotovo iz razloga što je mogao dobiti mnogo teže protivnike u grupi, ali Pijetlovi nisu iskoristili šansu koja im se ukazala.

Još jedan loš dan za goste nagovješten je penalom za Monaco u 11. minuti, ali je Falcaov udarac pročitao i odbranio Lloris. Nakon prvih 45 minuta bilo je 0:0.

U samo osam minuta igre drugog dijela gledaoci su vidjeli tri gola. Prvo je Sidibe glavom matirao Llorisa za Monacovo vodstvo 1:0. Četiri minute kasnije Kane je izjednačio golom iz penala.

Hladan tuš za Pijetlove desio se u prvom napadu Monaca. Tim iz Kneževine je poveo loptu sa centra i odmah vratio prednost, a strijelac za 2:1 bio je Lemar. Na kraju je ostalo 2:1.

Tabela:

  1. Monaco 11
  2. Bayer Leverkusen 7
  3. Tottenham 4
  1. CSKA 3

Grupa F

Borussia Dortmund - Legia 8:4

Fenomenalnu predstavu sa čak 12 golova priredili su Borussia Dortmund i Legia Varšava, a slavio je njemački tim rezultatom 8:4. Ovim su oborili rekord Lige prvaka po broju pogodaka u jednom meču.

Sve je počelo u 10. minuti golom Prijovića koji donosi veliko slavlje gostima. Međutim, uslijedio je pravi uragan Milionera koji u 17., 18. i 20. minuti postižu golove za preokret i vodstvo 3:1, a strijelci su redom bili Kagawa dva puta i Sahin.

Potom je Prijović u 24. minuti smanjio na 3:2 čime je već postavio rekord Lige prvaka, jer nikad ranije za uvodnih 25 minuta nije postignuto pet golova.

Da bi zaokružili rekord svog tima pobrinuli su se Dembele (29') i Reus (32') koji su povećali prednost domaćina na 5:2 i ovaj meč odveli u historiju, jer ovo je prvi put da neki tim za 16 minuta postigne pet golova, jer toliki je bio razmak između Dortmundovog prvog i posljednjeg gola.

Istim tempom nastavljeno je i drugo poluvrijeme. Reus je u 52. minuti pogodio za 6:2, ali je samo pet minuta kasnije Kucharczyk smanjio na 6:3.

Novi gol za Milionere postigao je Passlack u 81. minuti, a za 7:4 pogodio je Nikolić u 83. minuti susreta. Za rekord i konačnih 8:4 pobrinuo se Reus svojim hat-trickom u 92. minuti.

Sporting - Real Madrid 1:2

Sporting je u Lisaboun poražen od Reala identičnim rezultatom koji je zabilježen i u prvom meču odigranom u Madridu. Oba puta bilo je 2:1 i oba puta Real je do pobjede stizao u finišu. U prvom meču Galacticosi su golove postigli u 89. i 94. minuti, a danas su pobjednički gol postigli također pred kraj meča.

Varane je u 29. minuti pogodio za 1:0 i s tim rezultatom se otišlo na odmor. Sporting je u 64. minuti ostao sa igračem manje nakon što je direktan crveni karton dobio Pereira. Iako su imali igrača manje igrači Sportinga preko Silvinog gola iz penala dolaze do izjednačenja. Ipak, to nije bilo dovoljno za bod i Benzema je u 87. minuti pogodio za pobjedu Reala.

Tabela:

  1. Borusssia Dortmund 13
  2. Real Madrid 11
  3. Sporting 3
  4. Legia 1

Grupa G

Kopenhagen - Porto 0:0

Jedini meč bez golova viđen je u Danskoj gdje su Kopenhagen i Porto podijelili bodove (0:0). Oba tima imaju šanse za plasman u osminu finala u narednom kolu.

Leicester - Club Brugge 2:1

Prvak Engleske Leicester City uspio se plasirati u osminu finala Lige prvaka u svojoj debitantskoj sezoni u ovom takmičenju. Leicester je golovima Okazakija (5') i Mahreza (30' penal) savladao Club Brugge sa 2:1. Gol za goste postigao je Izquierdo u 52. minuti.

Tabela:

  1. Leucester 13
  2. Porto 8
  3. Kopenhagen 6
  4. Club Brugge 0