Nogomet
46

Španski mediji: Tužan oproštaj svjetskih prvaka, potpuna katastrofa

Piše: J. H.
Naslovnica Marce nakon poraza od Čilea
Naslovnica Marce nakon poraza od Čilea
Nogometna reprezentacija Španije poražena je i u drugoj utakmici grupne faze Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu. Nakon Holandije (5:1), Crvenu furiju je pobijedila i reprezentacija Čilea (2:0).

Ovim porazom Španci su se oprostili od titule svjetskog prvaka koju su prije četiri godine osvojili u Južnoj Africi. Iako im je ostala utakmica protiv Australije, ona neće imati nikakav značaj za godinama najbolju selekciju svijeta.

Nakon što ih je Holandija demolirala u prvom susretu, španski mediji su vjerovali u pobjedu protiv Čilea. Međutim, ona je izostala.

"Tužan oproštaj svjetskih prvaka od Mundijala. Još jednom su prikazali lošu igru. Španija je uz Australiju prva reprezentacija koja je eliminisana sa Svjetskog prvenstva", piše najveći španski sportski list Marca.

S druge strane, list As također je bio kritičan prema igračima Vicentea del Bosquea.

"Reakcija je izostala i Španci su prva reprezentacija eliminisana sa Mundijala. Vargas i Aranguiz režirali su špansku dramu. Crvena furija nije imala ni sreće. Da li je ovo kraj jednog ciklusa i jedne generacije?", pitaju se novinari navedenog madridskog lista.

Katalonski list El Mundo Deportivo piše da španski nogometaši Svjetsko prvenstvo napuštaju na stražnja vrata.

"Ovo je potpuna katastrofa na Mundijalu. Stigli su kao favoriti a vraćaju se na stražnja vrata. Ne postoji ništa što bi moglo opravdati ovakvu igru", piše MD.

List Sport navodi da je ovo bilo historijsko izbacivanje Španije sa SP.

"Zasluženo se opraštaju od Mundijala. Ostavili su lošu sliku nakon Holandije, a ni večeras nisu pokazali ništa bolje. Sampaolijeva selekcija očitala je bukvicu iz kolektivne igre", navodi Sport.