Od sezone 2018/2019.
1

Španija, Njemačka, Engleska i Italija daju po četiri kluba u grupnu fazu Lige prvaka

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
UEFA je odlučila promijeniti sistem takmičenja Lige prvaka te će od sezone 2018/2019. po četiri najbolje plasirana kluba iz Španije, Njemačke, Engleske i Italije direktno ući u grupnu fazu.

"Odlučili smo promijeniti sistem takmičenja te će četiri zemlje s najboljim koeficijentom dati po četiri učesnika u grupnoj fazi lige prvaka", saopćeno je iz UEFA-e.

Četiri prvoplasirane zemlje trenutno su Španija (101.856), Njemačka (79.212), Engleska (74.391) i Italija (71.832) i ne postoji šansa da se neka druga zemlja umiješa među njih.

Do ove sezone po tri ekipe iz tri najbolje asocijacije su išle direktno u grupnu fazu te po jedna u kvalifikacije, dok su zemlje od četvrtog do šestog mjesta davale po dvije ekipe u grupnu fazu i po jednu u kvalifikacije.

UEFA je također odlučila i da petoplasirana i šestoplasirana zemlja dobiju po dva mjesta u grupnoj fazi i po jedno u kvalifikacijama.

Francuska je trenutno petoplasirana s 54.999 bodova, dok je Rusija šesta s 50.532.

Obje zemlje su prestigle Portugal koji je s petog pao na sedmo mjesto sa 49.332 boda.

Zemlje plasirane od sedmog do devetog mjesta će dobiti po jedno mjesto u grupi i kvalifikacijama. Trenutno su na tim mjestima uz Portugal i Ukrajinu, Belgija i Turska.