Nogomet
12

Španija i Hrvatska za prvo mjesto, Turska za čudo, može li S. Irska "nasekirati" Njemačku?

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Na red je stigao 12. dan Evropskog prvenstva u Francuskoj, a na rasporedu su po dvije utakmice posljednjeg 3. kola u grupama C i D.

Grupa C

Ukrajina - Poljska (18:00 sati, Stadion Vélodrome)

Ukrajina je jedina selekcija Evropskog prvenstva koja je već u 2. kolu izgubila sve šanse za plasman u osminu finala, jer bodovno ne može stići Njemačku i Poljsku te ima lošiji međusobni omjer od Sjeverne Irske, jedine selekcije s kojom se može bodovno izjednačiti.

Stoga će ovaj meč biti "počasna salva" Ukrajincima koji nisu uspjeli usrećiti ratom uznemirenu naciju, dok će na drugoj strani Poljaci tražiti pobjedu s povoljnom gol-razlikom koja bi ih smjestila na prvo mjesto u grupi.

Oba tima u meč ulaze bez problema s povredama i suspenzijama tako da se očekuju najjače postave. Poljaci se nadaju da će njihova glavna zvijezda i kapiten Robert Lewandowski postići svoj prvi gol na prvenstvu, jer je jedini strijelac Poljske do sada bio Arkadiusz Milik koji je pogodio u pobjedi nad Sjevernom Irskom (1:0) u 1. kolu. Upravo je Milik bio najveći tragičar 2. kola u kojem je Poljska remizirala s Njemačkom (0:0) kada je Milik promašivao i lopte, a ne samo gol.

Ukrajinci se nadaju da će prvenstvo okončati sa barem jednim postignutim golom. U 1. kolu ih je 2:0 porazila Njemačka, a onda istim rezultatom i Sjeverna Irska u 2. kolu. Ispadanje Ukrajinaca, posebno na ovakav način, nije bilo očekivano.

Njemačka - Sjeverna Irska (18 sati, stadion Park Prinčeva)

Njemačka trenutno ima bolju gol-razliku od Poljske i zato je prva u grupi. Naime, Nijemci imaju +2, a Poljaci +1 gol-razliku pred posljednje kolo grupe C. Zato će tim Joachima Lowa nastojati i pobijediti i biti uvjerljiv. Do sada aktuelni prvak svijeta nije pokazao mnogo. Da li tempira formu ili ne može bolje, saznat ćemo malo kasnije.

Sjeverna Irska je jedno od iznenađenja Eura, a iznenađenje će biti kompletnije ako se ova otočka zemlja domogne osmine finala koju će najvjerovatnije vrebati sa trećeg mjesta, odnosno nadat će se plasmanu među četiri najbolje trećeplasirane selekcije Eura. Ako izgube sa manje od tri gola razlike bit će u prednosti u odnosu na Albaniju koja je treća u grupi A, ali ima gol-razliku -2, dok Sjeverna Irska trenutno ima gol-razliku +1. Jasno, potrebno je biti bolji od barem još jedne trećeplasirane selekcije kako bi se ostvario plasman u nokaut fazu.

Kalkulacije grupe C:

  • Njemačka za siguran plasman u osminu finala treba bod koji joj može osigurati i prvo mjesto ukoliko Poljska ne pobijedi.
  • Poljska za siguran plasman u osminu finala treba bod, a dalje može i uz poraz ukoliko Sjeverna Irska izgubi. Ako Poljska i Njemačka budu bodovno izjednačene prvo će se gledati gol-razlika, zatim broj postignutih golova, a tek onda fer plej renking. Ukoliko sve navedeno bude izjednačeno, ispred će biti Njemačka, jer je bolje plasirana na renkingu najboljih evropskih selekcija.
  • Sjeverna Irska za siguran plasman treba pobjedu, dok će u slučaju remija ili poraza biti treća i tada će joj ostati nada da može biti među četiri najbolje trećeplasirane selekcije prvenstva.
  • Ukrajina je već ispala, jer i u slučaju da se bodovno izjednači sa Sjevernom Irskom, ne može biti treća zbog lošijeg međusobnog omjera.

Tabela grupe C:

  1. Njemačka 4
  2. Poljska 4
  3. Sjeverna Irska 3
  4. Ukrajina 0

Grupa D

Španija - Hrvatska (21:00 sati, stadion Bordeaux)

Španija je u posljednjih 11 utakmica na završnicama evropskih prvenstava primila samo jedan pogodak. Taj gol postigla im je Italija u 1. kolu grupne faze Eura 2012. godine. Prije tog meča Španija u tri meča nokaut faze Eura 2008. godina, kao ni u pet mečeva nakon Italije na Euru 2012. godine, nije primala golove. Mreža Crvene furije nije se zatresla ni u dva meča na ovom Euru gdje je Španija savladala Češku (1:0) i Tursku (3:0). Neki podaci čitaju se barem po dva puta...

Na ovom Euru Španija je pokazala da su zacijelile rane s Mundijala 2014. godine kada je tim Vicentea del Bosquea zapeo u grupi. Španija je doživjela blagi "update", jer više ne igra sa "lažnom devetkom", nego klasičnim napadačem Moratom, ali i dalje "plete" kao u najbolja vremena.

Hrvatska se u 165 minuta igre na Euru iživljavala nad Turskom i Češkom. U preostalih 15 minuta nadjačali su je Česi "pojačani" izlaskom Luke Modrića i ulaskom baklji sa tribine gdje su obitavali huligani iz Hrvatske. Hrvatska je tako u posljednjih 15 minuta meča sa Česima izgubila dva boda i 100 hiljada eura.

Sramota: Hrvatski huligani nakratko prekinuli meč u St. Etienneu i pomogli Česima da izvuku bod

Zvanično: Hrvatska ostaje na Euru, HNS-u kazna od "samo" 100.000 eura

Rekli bismo da bi ovaj meč trebao otkriti pravu snagu Vatrenih i pokazati da li su se oporavili od šoka iz meča protiv Čeha, ali teško je to konstatovati, jer vjerovatno će Luka Modrić propustiti ovaj meč, a upitan je i Mario Mandžukić, dok su kod Španije svi igrači dostupni selektoru. Kako god, ovaj duel svakako bi trebao biti fudbalska poslastica posljednjeg kola Eura.

Češka - Turska (21:00 sati, Stade Bollaert-Delelis)

Češka se potajno nada porazu Hrvatske i pobjedi nad Turskom kako bi izborila drugo mjesto i osigurala mjesto u nokaut fazi. Uglavnom se na ovaj meč gleda kao na borbu za treće mjesto tabele, odnosno za mjesto među četiri najbolje trećeplasirane selekcije Eura.

Turska je jedna od selekcija koja je najmanje pokazala na Euru i ovdje, ne samo da treba pobjedu, nego treba perfektnu utakmicu koja bi joj popravila katastrofalnu gol-razliku koja sada iznosi -4. Navijači su ogorčeni, zviždali su kapitenu Ardi Turanu, ali i dalje u njima postoji tračak nade za plasman u nokaut fazu. A to bi bilo čudo.

Zemljaci mu zvižde, a fudbalske zvijezde ga brane: Težak period za Ardu Turana

Kalkulacije grupe D:

  • Španija se već plasirala u osminu finala i za ovjeru prvog mjesta treba samo bod.
  • Hrvatska za siguran plasman u osminu finala treba bod, a za osvajanje prvog mjesta treba pobjedu. Ukoliko Hrvatska izgubi, a Češka pobijedi, tada će ove dvije selekcije biti bodovno izjednačene i prvo će se gledati gol-razlika, zatim broj postignutih golova, a tek onda fer plej renking. Ukoliko sve navedeno bude izjednačeno, dalje ide Hrvatska, jer je bolje plasirana na renkingu najboljih evropskih selekcija. U najgorem slučaju Hrvatska će biti treća i nadat će se da može biti među četiri najbolje trećeplasirane selekcije prvenstva.
  • Češka mora pobijediti ukoliko želi biti sigurna na trećem mjestu gdje joj ostaje nada da može biti među četiri najbolje trećeplasirane selekcije prvenstva. Kao što smo ranije objasnili u dijelu o Hrvatskoj, Češka može i do drugog mjesta.
  • Turska mora pobijediti Češku i nadati se da može biti među četiri najbolje trećeplasirane selekcije prvenstva.

Tabela grupe D:

  1. Španija 6 *
  2. Hrvatska 4
  3. Češka 1
  4. Turska 0