Nogomet
281

Zemljaci mu zvižde, a fudbalske zvijezde ga brane: Težak period za Ardu Turana

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Dvije utakmice, nula bodova i gol-razlika 0:4. Za Tursku i njen temperamentan narod to je teško prihvatiti. Tim Fatiha Terima je posljednji u grupi D iza Španije, Hrvatske i Češke. Najveći gnjev navijača osjetio je kapiten Turske i veznjak Barcelone Arda Turan kojem su njegovi zemljaci zviždali i tokom meča.

Igrala se 65. minuta, a na semaforu je stajalo 3:0 za Španiju. Bio je to znak da će Turska upisati još jedan poraz na Euru i da će joj u posljednjem kolu trebati čudo da se smjesti među četiri najbolje trećeplasirane ekipe, jer prva dva mjesta u grupi D za Tursku su nedostižna.

Igrači su u škripcu, smješteni između prevelikih očekivanja užarene mase i limitiranih mogućnosti obzirom da su i Hrvatska, koja je Tursku u 1. kolu savladala sa 1:0, i Španija u ovom trenutku barem za dvije klase ispred Turske. Ali, kao što je poznato i svima nama na ovim prostorima, očekivanja su ono što je uvijek na visokom nivou i često se zaboravi da je protivnik preko puta, ipak, "jači bokser".

Recimo, dok je u redovima Turske najbolji igrač Arda Turan u protekloj sezoni odigrao manje od 1.200 minuta što je manje od 14 kompletnih utakmica, u redovima Španije na klupi sjede Koke, finalista Lige prvaka sa Atletico Madridom, i Thiago Alcanatara, veznjak Bayern Minhena, koji je nastupio u 42 utakmice za svoj klub u protekloj sezoni.

Dok je na improviziranom desnom krilu Turske Hakan Calhanoglu koji je inače veznjak Bayer Leverskusena, ali Terim ga stavlja na krilo, jer Turska nema bolje rješenje, na klupi Španije je krilo Chelseaja Pedro.

U napadu Turske je, primjerice, Burak Yilmaz koji je zbog problema sa povredom od 16. marta odigrao samo dvije utakmice za kineski Beijin Guoan pri čemu je postigao jedan gol, u napadu Španije je Alvaro Morata, standardni napadač Juventusa koji je u minuloj sezoni skupio 47 nastupa.

Navijači, međutim, tako ne gledaju na stanje na terenu. Prizivali su čudo s Eura 2008. godine kada je Turska nakon dramatičnih završnica rušila Švicarsku, Češku i Hrvatsku, ali zaboravljaju da se takve stvari događaju pravo rijetko.

Tako su u toj 65. minuti navijači Turske očajnički, brutalno, snažno, zviždali kada je Arda Turan dobio loptu na sredini terena. Razočaran reakcijom navijača, o čemu je govorio i prije meča, stao je na loptu, a igrači Španije ga nisu napadali. Dopustili su mu da aplaudira svojim navijačima i na trenutak vidi kako mu zvižde oni za čiju radost želi dati posljednji atom snage.

Ipak, fudbaleri razumiju - fudbalera. I znaju da ga navijači i ne mogu razumjeti. Skoro svaka zemlja ima taj problem. Negdje je više izražen, negdje manje. Rijetki su igrači koji ne daju svoje srce za dres sa državnim grbom, ali mnogi sumnjaju u taj njihov trud.

Nakon meča, skoro svi igrači Španije, sve zvijezde svjetskog fudbala koje igraju za Crvenu furiju, prilazile su Ardi Turanu, kapitenu Turske i grlili ga. Dolazili su i oni sa klupe i oni koji su završili meč.

Kevin-Prince Boateng je na svom Instagramu objavio sliku Turana i stavio opis: "Čovjek!!! Veliki igrač", a objave su stavljali i njegovi saigrači koji su pisali kako je Arda njihov istinski vođa i brat. Novi veznjak Mancehster Cityja Ilkay Gundogan napisao je: "Reprezentacija nije bila dobra, ali su me navijači više razočarali. Sramota. Arda brate, ponosni smo na tebe i stojimo uz tebe!"

Arda bi najradije volio da je Turska pobijedila Španiju i da su mu, umjesto zvijezda svjetskog fudbala, podršku dali njegovi navijači, ali nekada čovjek mora proći i težim putem. Možda će neki nakon sinoćnjih dešavanja shvatiti da su očekivanja nekada, ipak, prevelika.