Priča o Ex-Yu ligi nastavljena
0

Slovenci žele organizovati regionalni turnir prvaka

Sarajevo-x.com
Nemile scene sa utakmice Zrinjski - Partizan
Nemile scene sa utakmice Zrinjski - Partizan
Iako je sastanak na Bledu prvenstveno organizovan kako bi eksperti UEFA-e informisali i pomogli nacionalnim asocijacima u izvršavanju svakodnevnih aktivnosti, u prvi plan je stavljena priča o EX-Yu ligi o kojoj se u Sloveniji šaputalo, a sada se otvoreno govori.

Ideja o regionalnoj ligi nije bila tema sastanka, ali je razgovor o takvoj mogućnosti otvorio predsjednik Srpskog fudbalskog saveza Tomislav Karadžić, pišu sportske novosti.

Na njegovo pitanje kako evropska krovna fudbalska asocijacija gleda na osnivanje balkanske regionalne lige, dobio je diplomatski odgovor.

"Zanima nas svaka liga koja može donijeti dobro fudbalu, pa tako i ta regionalna. No, da bismo o njoj mogli makar malo ozbiljnije popričati, trebamo nekakve materijale. Dajte konkretan prijedlog pa ćemo opet sjesti za stol", glasio je odgovor UEFA-inih zvaničnika.

Korak dalje otišao je slovenski čelnik Ivan Simić koji je ponudio konkretan prijedlog.

"Mogli bismo sljedeće godine, kada nema svjetskog ili evropskog prvenstva, u maju organizovati “Turnir prvaka”. Na njemu bi igrali prvaci liga na ovim prostorima, odnosno svih koji bi eventualno htjeli igrati regionalnu ligu. Tako bismo mogli doći do malo opipljivijeg pulsa javnosti, medija, sponzora i gledatelja, kada je takva liga u pitanju", rekao je Simić.

Mnogi kao najveći problem vide mogućnost krvavih navijačkih okršaja. U povodu natpisa o formiranju regionalne lige se oglasila i Udruga navijača Dinama koja je jasno istakla da se protivi formiranju regionalne lige u kojoj bi njihov tim nastupao sa klubovima iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.