Sastanak u Sloveniji
0

UEFA nema ništa protiv fudbalske Ex-Yu lige

Sarajevo-x.com
Protekla dva dana na Bledu je bio održan dvodnevni "TEP Okrugli sto" u organizaciji UEFA-e, na kojem su bili prisutni i predsjednik Fudbalskog saveza BiH Sulejman Čolaković i v.d. Generalni sekretar Jasmin Baković, na kojem se raspravljalo o brojnim temama, između ostalog, i o ideji regionalne lige.

Mediji iz susjedne Srbije prenijeli su riječi generalnog sekretara Srpskog fudbalskog saveza Zorana Lakovića koji je potvrdio da je bilo govora i o Ex-Yu ligi, ali da se njeno osnivanje ne može očekivati u budućnosti.

Laković je u izjavi za Sportski žurnal rekao da je u Sloveniji vođen neformalni razgovor, ali da ništa nije dogovoreno.

"Predstavnici UEFA-e nemaju ništa protiv osnivanja takve lige, međutim potreban je konsenzus klubova. U principu, provjerili smo jedni kod drugih ima li jedinstva po tom pitanju", kazao je Laković za Sportski žurnal.

Jedan od najvećih zagovornika regionalne lige je izvršni dopredsjednik Dinama Zdravko Mamić koji je u nedavnim izjavama pokrenuo pitanje regionalne lige, koja će, prema njegovim riječima, donijeti više gledatelja, više sponzora i više novca od TV prava.

"Na prostorima bivše države od klubova uspješno egzistira jedino Dinamo. I malo-malo Partizan. Ostali ne postoje. Ali regionalna liga nudi neizvjesnost i adrenalin. Problem navijača možemo riješiti tako da se dogovorimo da prve dvije godine navijači ne putuju na gostujuće utakmice", rekao je u svojim medijskim istupima Mamić.

Podsjećamo da je u martu prošle godine predsjednik UEFA-e Michel Platini izjavio da prema statutu FIFA-e i UEFA-e ne postoji mogućnost formiranja regionalna lige, ali je moguće da je došlo do promjena kursa u Nyonu kada je ova tema u pitanju.