Nogomet
6

Sloboda i Radnik igraju uzvratne utakmice 1. pretkola Evropske lige

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Dva bh. predstavnika igraju danas uzvratne utakmice 1. pretkola Evropske lige. Radnik će u Banjoj Luci ugostiti bugarski Beroe, dok tuzlanska Sloboda gostuje u Jerusalemu ekipi Beitara. Oba meča završena su rezultatom 0:0 u prvom dvoboju. Nakon neočekivane eliminacije Širokog Brijega iz ovog takmičenja pomenuta dva kluba ostala su da brane čast bh. nogometa. Ostaje da vidimo hoće li neko uspjeti proći u narednu fazu.

Tim sa Tušnja vrijedno je radio proteklih dana. Nakon dobrog nastupa u prvom meču koji je odigran prije sedam dana na Bilinom Polju u svlačionici Slobode s optimizmom čekaju okršaj u Izraelu.

"Beitar je odličan, kvalitetan tim s nekoliko brzih igrača u napadu. Opasni su iz kontri i veoma brzo dolaze pred gol protivnika, dovoljna su tri ili četiri dodavanja. Dobro smo odigrali u Zenici, ali ova naša ekipa može više. U Izraelu se nećemo braniti, ne želimo napraviti takvu grešku. Ipak, bit ćemo strpljivi i oprezni, čekat ćemo grešku suparnika. Pokušat ćemo proći u 2. pretkolo", izjavio je napadač Slobode Sulejman Krpić za portal Klix.ba.

Kako bi došli do željenog rezultata presudno će biti da Tuzlaci odigraju mirnu utakmicu. Također, bit će izuzetno važno da u ranoj fazi utakmice ne prime pogodak. Tim sa Tušnja treba izdržati očekivane nalete Beitara na otvaranju.

Izabranici Husrefa Musemića trebaju odigrati krajnje disciplinovano i borbeno. Sloboda mora biti strpljiva te kombinatorikom umiriti presing domaćina, potom treba pokušati ugroziti gol iz kontranapada. Za bh. predstavnika bit će važna igra bez lopte i ulaz u prostor između linija.

S druge strane, u taboru izraelskog kluba sigurni su da će se plasirati u 2. pretkolo Evropske lige. No, takva samouvjerenost može biti i prednost Slobode. Radnik iz Bijeljine odigrao je iznenađujuće dobro u Bugarskoj. Premda su im mnogi davali male šanse, izabranici Slavka Petrovića odigrali su odlično. Imali su čak i jednu stopostotnu priliku za postizanje pogotka. Strateg Radnika naglasio je kako je u Bugarskoj ostvaren dobar rezultat.

"Da je neko prije utakmice rekao da će biti 0:0, ja bih bio zadovoljan. Pokušat ćemo u revanšu iskoristiti naše šanse“, naglasio je Petrović.

Tim iz Bijeljine za plasman u narednu fazu mora odigrati taktički zrelo. Borbenost i voljni momenat trebaju biti na nivou. Osim toga, ekipu Radnika odlikuje nepredvidivost, što stvara probleme protivniku.

Nikada se ne predaju, što govori o sjajnom moralu. Petrović je uspio u ekipu ugraditi puno samopouzdanja. Za očekivati je da će Radnik u gradu na Vrbasu imati dobru podršku s tribina.

Parovi i satnica:

Radnik - Beroe 18:00 sati Beitar - Sloboda 18:45 sati