Nogomet
23

Uzvratni dvoboji Kupa BiH: Željo lovi minus na Tušnju, Široki najavljuje ofanzivu protiv Radnika

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Uzvratne utakmice polufinala Kupa BiH igraju se danas. Sloboda na Tušnju dočekuje Željezničar. Tuzlaci su u prvom dvoboju na Grbavici slavili rezultatom 2:1. Širokom Brijegu na megdan stiže Radnik iz Bijeljine. Izabranici Slavena Muse pokušat će nadoknaditi zaostatak od jednog gola. Tim iz Semberije je prije sedam dana pobijedio 1:0.

Za Plave nema puno filozofije. Ako žele igrati finale trabaju slaviti (dva gola razlike) u gradu soli. Edis Mulalić, prvi šef struke sa optimizmom očekuje okršaj na Tušnju.

"Ne vidim razlog zašto ne možemo stići zaostatak iz prve utakmice? Nijedna ekipa u BiH nije toliko mentalno i fizički jaka da izdrži ovaj tempo, pogotovo ekipe koje igraju na dva fronta. Vidjeli smo za vikend da je izvodljivo dobiti na Tušnju. Mi se nemamo čega bojati“, jasan je strateg Željezničara.

U domaćem taboru vjeruju kako imaju dobru prednost iz prvog meča. Ipak, svjesni su da protiv tima sa Grbavice trabaju odigrati maksimalno koncentrisano svih 90 minuta.

"Prošle srijede pobijedili smo na Grbavici, a u nedjelju smo poraženi na Tušnju. To je život i događa se i mnogo jačim svjetskim ekipama. Želimo izboriti finale Kupa BiH. Imamo rezultat koji nam daje pravo da se nadamo uspjehu, mada znamo da isto želi i Željo. No, u finalu ima mjesta samo za jednog od nas. Ako nas Željo pobijedi, čestitat ću im", istakao je prvi šef struke Tuzlaka Husref Musemić.

Sve miriše na spektakl. Sloboda je posljednji put igrala u finalu 2008. gdje su poraženi od Zrinjskog, dok se Željezničara plasirao u završnicu najmasovnijeg takmičenja 2013. godine. Tada su ,nakon izvođenja jedanaesteraca, poraženi od tima sa Pecare.

Širokom Briju na noge dolazi Radnik. Domaći će pokušat u ranoj fazi utakmice doći do pogotka.

"Želimo osigurati Evropu i kroz prvenstvo, gdje nakon pobjede u derbiju protiv Slobode u Tuzli držimo stvari u svojim rukama, ali i kroz Kup. Želimo osvojiti Kup BiH. Možemo na Pecari svakako postići dva, a ako bude trebalo i tri gola. Širina kadra i kvaliteta na našoj su strani, bolja smo ekipa od Radnika i to ćemo u srijedu i dokazati“,naglasio je šef stručnog štaba hercegovačkog tima - Slaven Musa.

Premda gosti imaju minimalnu prednost, svjesni su da ih čeka nezvjesna utakmica.

"Pokušat ćemo odigrati što bolje, vidjet ćemo da li će to biti dovoljno za prolaz. Mi smo već ispunili očekivanja, a to je osiguravanje opstanka. Primarni cilj smo ostvarili, a ako se ukaže prilika za nešto više, mi ćemo dati sve od sebe za što bolji rezultat“, kazao je nogometaš Radnika Mladen Zeljković.

Parovi i stanica: Sloboda – Željezničar 19:30 sati (prijenos na FACE TV) Široki Brijeg – Radnik 17:30 sati