Krivi trenutak za prenos uživo
0

Sjevernokorejci neće biti kažnjeni zbog poraza

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Omiljeni "Vrhovni i dragi vođa", Kim Jong II, i njegova svita bili su toliko oduševljeni nastupom sjevernokorejske nogometne reprezentacije u 1. kolu SP-a da su izvanredno dopustili prijenos druge utakmice uživo.

Očekivali su vlastodršci da će njihovi nogometaši odigrati još jednu herojsku utakmicu u Južnoj Africi protiv Portugala u srazu drugog kola grupe G. Na njihovu žalost, Portugalci su izgubljene Sjevernokorejce deklasirali 7-0 pobjedom, od čega su šest golova zabili u nastavku utakmice.

Problem je što je težak poraz svojih superljudi vidjela čitava nacija. A to nije dobro...

Komentator utakmice na javnoj televiziji, jedinoj u najizoliranijoj državi svijeta, potrudio se zaključiti prijenos čim brže nakon posljednjega sučevog zvižduka:

"Portugal je pobijedio i sada ima četiri boda. Time završavamo naš prijenos."

Odmah potom uslijedio je propagandni program. Prikazani su radnici i inženjeri jedne tvrtke kako salutiraju "Dragom vođi". Dok su igrači pognutih glava napuštali stadion, a najveća zvijezda Jong Tae Se nakon toga zamolio naciju za oprost izvinivši se za neuspjeh na Svjetskom prvenstvu, gledatelji su s televizije već počeli upijati šok-terapiju.

Izvjestitelji koji su za Associated Press gledali utakmicu na sjevernokorejskoj televiziji, izvjestili su da je društvo koje je s njima gledalo utakmicu naglo utihnulo nakon što je Portugal poveo golom Raula Meirelesa u 29. minuti.

"Naši braniči nisu primijetili igrača koji se ubacio iz drugog plana. Morali su paziti bolje", rekao je komentator.

Tokom poluvremena gledateljima je prikazan kratki film o historiji Svjetskih prvenstava, aktuelni rezultati iz Južne Afrike, te puštena domoljubna pjesma "Svoju zemlju volim najviše".

Tokom same utakmice, tehničari na državnoj televiziji nisu pokušavali prigušiti zvuk niti ukloniti reklame oko terena.

Novinare je na press-konferenciji pak zanimalo hoće li zbog katastrofalnog poraza Sjevernokorejce po povratku kući dočekati kazna.

"Ne, nećemo biti kažnjeni zbog neuspjeha", rekao je Jong-Hun Kim.

Jedan od bivših selektora reprezentacije ranije je najavio da bi loš nastup reprezentacije u Južnoj Africi mogao rezultirati slanjem nogometaša na "čišćenje", a jedno od standarnih oblika čišćenja jest rad u rudniku.

Čak da se to i dogodi, pitanje je hoće li svijet ikad saznati.