Zbog sramote na SP-u
0

Nogometaše Sj. Koreje šest sati "pljuvali" i ponižavali

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Reprezentacija Sjeverne Koreje ipak je kažnjena za svoj neuspjeh na Svjetskom prvenstvu 2010. godine u Južnoafričkoj Republici. Naime, nogometaši su šest sati bili izvrgnuti javnoj kritici, a trener nogometaša je optužen za izdaju.

Cijeli tim je bio natjeran da se popne na veliku pozornicu i tu su stajali šest sati dok ih je ministar za sport, Pak Myong-chol kritikovao, a sve je pomno pratilo 400 zvaničnika, kao i brojni studenti i novinari.

Kako su izvijestili Radio "Slobodna Azija" i južnokorejski mediji, 2. jula se vodila velika debata zbog toga što su nogometaši Sjeverne Koreje pretrpjeli težak poraz, pogotovo onaj od Portugala, 7:0.

Navodno, trener tima, Kim Jong-hun, je optužen za izdaju Kima Jong-una, jednog od sinova vrhovnog vođe Kima Jonga-ila, te se morao odreći svog poziva i postati građevinski radnik, a izbačen je i iz radničke partije.

Podsjećamo, Sjeverna Koreja se pojavila na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi prvi put nakon 1966. godine. Pretrpjeli su tri poraza, a onaj najteži je sigurno bio poraz od selekcije Portugala.

Emitiranje utakmica uživo je bilo zabranjeno, ali nakon poraza od 2:1 od Brazila, vlasti su dozvolile prijenos utakmice s Portugalom… Nažalost, bila je to nacionalna sramota.

Ipak, mediji navode kako su igrači dobro prošli, jer su u prošlosti sportisti koji osramote državu slani u logore, prenio je "Daily Telegraph", pozivajući se na južnokorejski list "Chosun Ilbo".