Nogomet
0

FIFA pokrenula istragu protiv Sjeverne Koreje

FENA
Sepp Blatter
Sepp Blatter
Predsjednik FIFA Sepp Blatter potvrdio je da je Svjetska nogometna federacija pokrenula istragu o događajima u Sjevernoj Koreji nakon Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi.

Postoji osnovana sumnja da su pojedini igrači nakon povratka u zemlju "tretirani na nedostojan način". Ono što je sigurno je da je formiran komitet od 600 nekadašnjih sportista i uglednika tamošnjeg društva koji su "iznijeli kritike na račun igrača i selektora".

Državna novinska agencija saopštila je da je nakon višečasovnih razgovora komitet odlučio da selektor Kim Jong Hum snosi posljedice, isključen je iz Radničke partije, ali je radio stanica Slobodna Azija prenijela vest da su "četvorica nogometaša mučena".

FIFA je riješena da do kraja provjeri slučaj, pa će sačekati izvještaj korejskog saveza.

"Poslali smo pismo tamošnjem savezu, tražili obavještenje o tome kako ide izbor novog predsjednika ali i pitali da li su tvrdnje medija o navodnim kaznama za igrače tačne," rekao je Blatter, "To je naš prvi korak, čekamo odgovor."

Selekcija Sjeverne Koreje plasirala se prvi put nakon 44 godine na završnicu Svjetskog prvenstva ali su igrači koje je vodio Kim Jong Hum nakon tri poraza završili takmičenje u prvoj fazi.