Traži se selektor
35

Sjednica IO NSBiH oko 20. decembra, Komisija predlaže nova imena za selektora

Piše: K. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine trebala bi dobiti ime novog selektora na sljedećoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog saveza, a sjednica će se održati oko 20. decembra 2017. godine, potvrđeno je za Klix.ba

Sjednica IO NSBiH trebala je biti održana 29. novembara, međutim zbog posjete Aleksandera Čeferina termin zasjedanja je pomjeren, a tačan datum još uvijek nije zakazan.

"Sjednica Izvršnog odbora još uvijek nije zakazana. Jedan od mogućih termina je 21. decembar, ali još uvijek usaglašavamo tačan termin. U svakom slučaju, sjednica će biti u tom intervalu, dakle oko 20. decembra", rekao je za Klix.ba generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković.

Jedna od glavnih tačaka dnevnog reda trebala bi biti imenovanje novog selektora nogometne reprezentacije BiH, a na sljedećoj sjednici Komisija za imenovanje novog selektora trebala bi podnijeti izvještaj o provedenim aktivnostima u proteklom periodu.

Prema dosadašnjim saznanjima, već je obavljen razgovor sa Robertom Prosinečkim koji je istakao da BiH ima odličnu ekipu i puno potencijala za napredak, a među potencijalnim imenima nalazi se i Amar Osim koji je od početka jedan od glavnih favorita za preuzimanje reprezentacije.

Na prošloj sjednici Izvršnog odbora Komisija za imenovanje novog selektora ponudila je dva imena (Amar Osim i Meho Kodro), a trenutni trener Servettea odlučio se povući iz kandidature za novog selektora zbog više razloga.

"Predviđeno je da na sljedećoj sjednici na dnevnom redu bude izvještaj Komisije za imenovanje novog selektora o provedenim aktivnostima u proteklom periodu. Još uvijek ne možemo zvanično potvrditi da će na toj sjednici biti izabran novi selektor, ali će to svakako bitni jedna od dnevnih tačaka", rekao je Baković.

Predsjednik Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) Aleksander Čeferin krajem novembra došao je u posjetu BiH, a na konferenciji za medije naglasio je lošu infrastrukturu kao veliki problem u bh. fudbalu te pozvao lokalnu zajednicu da zajedno s UEFA-om riješi taj problem.

"Razgovarat ćemo o posjeti Aleksandera Čeferina BiH, ali treba imati u vidu da su svi članovi Izvršnog odbora bili na zajedničkoj večeri s gospodinom Čeferinom te su imali priliku direktno komunicirati s njim. Savez će sigurno nakon ove posjete razmotriti koje su sve moguće opcije u cilju unaprijeđenja rada Saveza, ali i pitanja infrastrukture koje je gospodin Čeferin potencirao kao goruće pitanje u bh. fudbalu", kazao je Baković.

Nogometnu reprezentaciju BiH krajem januara 2018. godine očekuju dva prijateljska susreta protiv Meksika i SAD-a, a s obzirom da se ne radi o terminu FIFA-e, predviđa se da će na toj američkoj turneji naš tim činiti igrači sastavljeni iz Premijer lige BiH.